抗疫救生圈
最新熱點

【政府宣布 為全民檢測新冠肺炎】

第三波新冠肺炎疫情持續,自7月以來,每日都出現唔少本地感染個案,來自各區、各行各業。特首林鄭月娥今日...

圈新聞 2月前

【口罩都可以翻譯8種語言?日本發明擴音翻譯口罩】

新冠肺炎肆虐全球,口罩已經變成人人出門嘅必需品,唔少國家亦紛紛發明推出各式用途嘅口罩。日本公司Donut Robotics近日就推出一款「c-Face」口罩,唔單止可以將語音轉換成文字訊息、放大佩戴者嘅音量,仲可以將日文...

圈生活 2月前

【伯伯不斷用扣針扣爛口罩 美孚街坊贈2盒口罩:好心酸】

新冠肺炎疫情持續,口罩變成人人出門必備之物,雖然近嚟口罩供應穩定,價格亦有回落,但每日用一個幾蚊嘅口罩對唔少低收入家庭嚟講依然吃力,尤其係老人家,佢哋往往因為唔想浪費而將一個口罩用完又用。有位美孚街坊...

圈生活 2月前

【「友伴童恒」計劃延長服務 減輕基層家庭壓力】

新冠肺炎疫情反復,全港學生短期復課之後又繼續停課,導致教學進度受阻,好多家長又要返工,難以兼顧子女嘅學業,令學生嘅學習進度受阻,而基層家庭嘅情況就更嚴重。早前由恒生銀行支持、聖雅各福群會主辦嘅「友伴童...

圈生活 2月前

【雞蛋越洗越多菌?唔使打爛隻蛋都測到新鮮度】

本港新冠肺炎確診數字持續高企,唔少市民為咗減少外出,都提早掃定一大堆擺得耐嘅食物返屋企,雞蛋一定係其...

圈生活 2月前

【好業主主動免租一個月 租戶感恩願交一半租】

新冠肺炎打擊全球經濟,本港亦不能倖免,失業率上升,結業潮持續。好彩人間有愛,有位良心業主願意免租俾經營小店嘅羅小姐,而羅小姐亦願意交一半租,大家一齊共度時艱! 羅小姐尋日係Facebook群組「香港免佣租屋網...

圈生活 2月前

【疫情增加醫護壓力 有病人嫌等得耐又鬧醫生】

香港爆發第三波新冠肺炎疫情,曾經連續多日出現過百宗確診個案,對醫護人員造成沉重嘅工作壓力。最近有一位普通科門診醫生,喺Facebook專頁「HA Secrets」投稿訴苦,表示最近遇到一名因為喉嚨痛求醫嘅女病人,不滿輪...

圈新聞 2月前

【囝囝在家抗疫沉迷手機 媽媽一個絕招KO】

疫情期間,小朋友停課在家抗疫,但就沉迷睇手機唔做功課點算好?馬來西亞一位媽媽就放大招教仔,既然囝囝咁鐘意睇電話,就直接將部電話貼喺囝囝塊面度,等佢哋睇到飽! 呢位媽媽早前喺FB分享影片,話佢嘅3個囝囝功課...

圈生活 2月前

【載疑似患者後自我隔離 的士司機「教科書式操作」獲讚】

新冠肺炎肆虐全球,人人聞之色變,如果你曾經同疑似新冠肺炎確診者同車,你會點做?內地一位的士司機丁林就...

圈生活 2月前

【印度記者街訪無戴口罩驢 奇招提大家戴口罩】

新冠肺炎肆虐全球,戴口罩係各國專家公認可以有效預防感染新冠肺炎嘅方法,但仲係有人不以為然。印度有位記者為咗提醒途人戴口罩,諗咗條好橋,就係去訪問一隻無戴口罩嘅驢! 近期國外網絡瘋傳一段採訪片段,一位印...

圈生活 2月前

【亞博「方艙醫院」最快2日內啟用 按歲數、病情分流病人】

本港新冠肺炎近來每日新增100多個個案,公立醫院壓力大增,醫管局尋日(30號)公布,亞洲博覽館一號場館將會用作社區治療設施,最快會喺48至72小時內啟用,首階段可提供500張病床,主要接收18至60歲患者。醫管局指,...

圈新聞 2月前

【Google延長WFH至明年中 執行長:平衡工作及照顧最愛】

全球新冠肺炎疫情依然持續,本港唔少公司都實行在家工作,Google早前已經宣布大部分員工可以在家工作直至今年年尾,近日Google執行長 Sundar Pichai更發出最新指引,員工可以在家工作(WFH)直至2021年6月30號,亦將...

圈生活 2月前