抗疫救生圈
最新熱點

【美國水族館 撈許願瀑布硬幣度過難關】

喺新冠肺炎疫情期間,唔少公眾場所都要暫停開放,導致門票收入大減,甚至出現經營困難,喺美國北卡羅來納州...

圈文化 2月前

【獅子糞便有咩用?德國馬戲團靠賣佢止蝕】

新冠肺炎肆虐全球,打擊各行各業嘅生計,馬戲團亦因疫情關係暫停公演。無收入點樣養得起一眾馬戲團動物?德國慕尼黑嘅Krone馬戲團就特發奇想,靠賣獅子便便嚟改善動物嘅生活條件,宜家已經賣出2000罐,究竟獅子嘅便...

圈生活 2月前

【新冠肺炎引嚟亡國之災!澳洲小國宣布賣地還債】

新冠肺炎疫情打擊全球經濟,有個澳洲小國更捱唔過疫情,宣布亡國,仲因為無力償還龐大稅金,搞到要賣地還款。 呢個小國係位於澳洲西部嘅赫特河公國(Principality of Hutt River),面積約75平方公里,全國得26人。...

圈生活 2月前

【首部港產熔噴布機誕生 減少塑化劑重金屬釋出】

新冠肺炎肆虐初期,口罩供不應求,唔少有心人紛紛加入生產本地口罩行列,以解決市民燃眉之急。本地團隊Pure Living起初亦打算生產口罩,但見到市面上現成嘅熔噴布質素參差不齊,就萌生出生產自家熔噴布機嘅諗法,經...

圈生活 2月前

【狗狗可以聞出新冠患者?英國訓練狗狗做檢測官】

緝毒犬我哋就聽得多,但狗狗竟然可以做埋檢測官,聞出邊個係新冠肺炎患者?德國有研究發現,狗狗可以識別出...

圈生活 2月前

【邵音音捐口罩贈老人院 憶梅姐當年探訪沙士家庭】

新冠肺炎疫情持續,有幾間老人院爆發疫情,多人感染,甚至死亡。69歲藝人邵音音近日聯同義工,透過香港盲人輔導會,捐出一萬個口罩俾盲人安老院嘅長者同其他有需要人士,佢更憶述當年梅艷芳梅姐叫佢哋探訪沙士確診者...

圈生活 2月前

【將軍澳後花園人頭湧湧 熱心人上落數次自發清垃圾】

由於新冠肺炎疫情關係,大家無得去旅行,唯有發掘下香港郊外靚景抖抖氣。抖氣之餘有啲人唔自覺,留低垃圾喺現場,不過亦有唔少行山人士自發清理,兩者形成極大對比。 有將軍澳後花園之稱嘅小夏威夷徑,近日不時有人...

圈生活 2月前

【救護員連踩15個鐘無停手 怒轟:救護車唔係免費的士】

新冠肺炎疫情持續,醫護人員工作大增,就連前線嘅救護員亦唔例外。不過就有救護員大呻,好多人濫用救護服務,一更變咗14-15個鐘,中間連食飯時間都無,更表示:「咁樣落去我唔係中肺炎死就係做到猝死。」 有救護員喺...

圈生活 2月前

【科大印度生製全麥可食用餐具 減塑膠污染擬與餅店合作】

疫情期間唔少人都叫多咗外賣,亦都用多咗一次性塑膠餐盒、餐具,對環境嘅傷害大增。香港科技大學有4位來自...

圈生活 2月前

【日本鐵路公司瀕臨破產 靠賣石頭罐頭救市?】

新冠肺炎重創全球經濟,但仍然有唔少企業努力生存,絕處逢生。日本千葉縣一間鐵路公司因為疫情關係失去近9成半嘅營業額,瀕臨破產邊緣。老闆為咗挽救公司生意,不惜使出3大絕招急救,包括:開Youtube頻道、拍片搞鬼...

圈生活 2月前

【疫市下連環被炒 打工仔終搵到筍工】

新冠肺炎重擊全球經濟,本港嘅失業率更創新高,唔少打工仔因為疫情關係失業、無業多月。有個打工仔亦喺疫情期間連續被炒,但佢就無放棄,繼續搵工,終於搵到份比以前更好嘅筍工。 呢個打工仔喺facebook專頁「奴工處...

圈生活 2月前

【專家分享使用公廁8個貼士 用完廁格要等1分鐘先入得?】

新冠肺炎疫情爆發以來,唔少專家都指出廁所容易成為病毒嘅溫床,又提醒市民去完廁所沖廁嘅時候,要冚上廁板,避免病毒擴散開去。最近,美國婦產科醫生Jen Gunter喺《紐約時報》撰文分享,表示有研究指出沖涼產生嘅氣...

圈生活 2月前