抗疫救生圈
最新熱點

【眼睛去旅行!當地代表免費帶大家Zoom遊日本】

每年12月聖誕連新年長假,都梗有好多香港人要返「鄉下」睇睇,可惜今年遇著新冠肺炎,親身去日本旅行就無乜...

圈生活 7月前

【堂食驚見膠袋笠半身連飯餸 高度防疫惹網民熱議】

新冠肺炎確診數字連日來再度攀升,又再次令唔少市民減少外出用餐,如果真係局住要堂食,都格外小心。網上近排流傳一張相,相入面嘅主角用一個大膠袋將自己連同台面嘅飯餸一齊笠住,高度防疫令網民大感驚奇,不過亦有...

圈生活 7月前

【西安猛男火鍋店爆紅 著圍裙爆肌有求必應】

近排天氣凍冰冰,最啱就係打邊爐暖笠笠。不過內地西安一間火鍋店除咗邊爐暖笠笠,連店內嘅氣氛都超熱!事關入面嘅侍應全部都係上半身只著圍裙嘅肌肉猛男,不斷騷肌擺甫士,客人話要合照、斟酒、落蝦滑、摸肌肉等要求...

圈生活 7月前

【粉嶺魚檔每晚送免費魚 負責人:為社區出一分力】

新冠肺炎疫情持續,導致唔少人失業,經濟唔好,真係想話食餐好嘅都唔捨得買貴餸。好彩,香港人勝在有互助互愛精神,粉嶺祥華街市有魚檔近日就提供免費魚俾有需要嘅街坊自取,等佢哋可以有餐好餸食~ 粉嶺祥華名都區議...

圈生活 7月前

【上海新郎被隔離缺席婚禮 新娘:有點遺憾但能夠理解】

結婚係兩個人嘅事,如果結婚當日得返一個人,都真係幾淒慘。上海浦東有位醫生新郎,因為醫院入面有人確診新...

圈生活 7月前

【消費54蚊留低23k貼士 美國食客助餐廳共度時艱】

新冠肺炎疫情打擊全球經濟,美國俄亥俄州克利夫蘭一間餐廳因疫情緣故,喺感恩節來臨前要第二度關門,上個星期日(22號)係餐廳最後一日營業。點知有客人入嚟只係幫襯咗一支啤酒,但就打賞咗3000美金(約2.3萬港幣)...

圈生活 7月前

【亞航CEO化身電單車外賣員 客機變貨機疫境求存】

受新冠肺炎影響,好多行業都面臨重大危機,需要轉型求存。亞洲航空(AirAsia)就嚟個大轉型,又送貨又送外賣咁,就連行政總裁Tony Fernandes都親自揸電單車送外賣,仲有網民讚佢係個真領袖添。 平時嘅Tony多以親和形...

圈生活 8月前

【輝瑞新冠疫苗幕後功臣 德國夫婦作風簡樸醉心研究】

新冠肺炎肆虐全球幾乎成年咁耐,全世界都希望疫苗可以快啲面世,宜家終於迎來曙光,美國疫苗生產商輝瑞(Pfizer Inc.)同德國生物科技公司BioNTech合力研發嘅疫苗,可90%有效預防感染新冠肺炎。喺疫苗成功嘅背後,不...

圈生活 8月前

【本港同新加坡將推旅遊氣泡 「回港易」計劃下周開始預約】

早前本港同新加坡研究推出嘅旅遊氣泡已有初步協議,兩地將採取專屬航班來往,並喺今個月22號起航,整個旅程...

圈新聞 8月前

【椰子積雪草當學費?印尼學校同學生共度時艱】

新冠肺炎打擊全球經濟,對於依賴旅遊業為主要經濟來源嘅印尼峇里島嚟講,打擊尤其大。唔少居民因此失業,當地一間旅遊學院嘅學生未能負擔高額學費,學院決定同佢哋共度時艱,允許佢哋用椰子或特定植物嚟代替學費。...

圈生活 8月前

【英國89歲婆婆凌晨起身焗批 贈基層學生及弱勢社群】

新冠肺炎打擊全球經濟活動,民生亦因此受影響,學校被逼停課,唔少基層學生無咗學校嘅免費午餐,基層家庭嘅生活負擔大增。英國有位89歲嘅婆婆Flo Osborne為咗幫助呢班弱勢社群,自己買食材,每日凌晨4、5點就起身焗2...

圈生活 8月前

【隔離期間收到醫護生日祝福 馬來西亞女生感動落淚】

新冠肺炎持續,全球各地依然有新增感染個案,前線醫護人員每日都不斷忙碌咁醫治、照顧病人。馬來西亞一位被隔離緊嘅女大學生Khiera Wzag,原以為自己生日要喺隔離宿舍獨自度過,點知一般醫護人員竟然趁巡房時間為佢...

圈生活 9月前