抗疫救生圈
最新熱點

【疫情緩和 政府容許健身室、戲院等重開】

香港新冠肺炎疫情近日有所緩和,政府今日宣布放寬多項措施,包括容許食肆晚市堂食至晚上10點,以及容許健身...

圈新聞 1月前

【新冠肺炎重挫日本旅遊業 多間人氣商鋪被逼結業】

一場新冠肺炎,重創全球經濟,旅遊業更係首當其衝嘅重災區。香港人好鐘意去嘅日本今年嘅經濟亦好低迷,唔少香港人必去嘅人氣商鋪、打卡掃貨熱點都被逼結束營業或即將結業,下次重遊舊地真係已經搵唔返原先嗰間鋪喇!...

圈生活 1月前

【檢測前五件事不要做 以免影響檢測準確性】

普及社區檢測計劃(全民檢測)今日開始,唔少市民今日都去到檢測中心進行檢測,不過去做檢測之前,原來有幾樣嘢都唔做得,否則就會影響檢測嘅準確性! 一、避免進食。檢測前2個鐘都唔應該進食。 二、避免飲水。檢測...

圈生活 1月前

【浸大研新冠病毒風險警示系統 助搵出病毒傳染途徑】

為咗搵出新冠肺炎確診者同其密切接觸者,香港浸會大學科研團隊研發出一個新冠病毒風險警示系統,使用者如果曾經身處確診者到訪過嘅同一地點,且兩者到訪相隔嘅時差有造成感染風險嘅範圍,系統就會透過手機應用程式發...

圈生活 1月前

【居港廿年英籍科學家研創 全球首創雙效可重用口罩】

新冠肺炎疫情持續,雖然宜家口罩供應穩定,亦多咗唔少花款可以選擇,但日日戴口罩大家亦想買個舒適啲嘅口罩...

圈生活 1月前

【教育局宣佈9月尾分階段復課 面授課程以半日形式進行】

近排本地新冠肺炎確診個案回落,教育局今日(31號)終於宣佈,中小學、幼稚園將會喺9月23號起分階段復課。 教育局局長楊潤雄表示,現時疫情緩和,已具備基本條件,準備喺9月下旬逐步恢復面授課堂。首階段由9月23號起...

圈新聞 1月前

【建造業辦網上音樂會 梁詠琪森美為你打打氣】

抗疫期間喺屋企好悶?一於擔定凳仔坐定定睇Gigi音樂會喇!為咗響應建造業抗疫關愛行動,建造業零碳天地將會喺今個星期六(29號)下晝5點,舉辦《抗疫關愛行動—梁詠琪「打打氣」音樂會》,為大家打氣之餘,音樂會籌得...

圈生活 2月前

【康文署「合家歡」改網上舉行 在家睇劇大玩親子遊戲】

因為新冠肺炎疫情反覆關係,學生復課一陣又停課,下學年面授日期仍係未知數,小朋友日日喺屋企暑假流流長有咩做?往年康樂及文化事務署都會舉辦年度藝術節「國際綜藝合家歡」,陪住大小朋友過暑假,而今年「合家歡」...

圈文化 2月前

【旅發局宣布取消單車節 香港美酒佳餚巡禮移師網上】

香港旅遊發展局今日(19號)宣佈,由於新冠肺炎疫情發展不明朗,原訂喺今年11月舉行嘅「香港單車節」將會取...

圈生活 2月前

【需要陪跑服務?跑步伴侶應疫而生!】

「陪跑」我哋就聽得多,宜家有賣家真係喺網上交易平台Carousell推出「跑步伴侶Running/walking companion」服務,主力sell陪你跑步,唔知大家有無興趣試下?  賣家介紹呢項服務話:「需要動力去跑步步行嗎?我是你的...

圈生活 2月前

【與蝙蝠同居!冷氣機成蝙蝠棲息地?】

自2003年沙士爆發,再加上最近嘅新冠肺炎疫情持續,令大家對蝙蝠之類嘅野生動物都避之則吉。其實佢哋離我哋嘅生活好近,甚至可能住咗喺我哋屋企部冷氣機度! Facebook專頁「香港蝙蝠資訊站Hong Kong Bat Radar」日前...

圈生活 2月前

【泰國復課學校設防護罩 學生上堂似去咗自修室】

泰國嘅新冠肺炎疫情稍緩,學生們7月已經開始復課,有媒體近日走訪泰國學校了解防疫措施,見到學生無論上堂、小息定放飯,都幾乎喺重重防護罩入面。 綜合外媒報道,曼谷一間小學7月復課之後,約有250名學生重返校園。...

圈生活 2月前