抗疫救生圈
最新熱點

【泳池重開 游泳教練藍汶軒:抱觀望態度】

千呼萬喚,今日(18日)泳池終於重開啦,大家可以去游水之餘,游泳教練又可以開番班,唔使等運到!不過游泳...

圈生活 1月前

【太空館下周三重開 將分時段入場以控制人流】

隨住新冠疫情放緩,政府放寬咗限制令,閉館多日嘅太空館終於可以喺下個星期三(23號)重開,大家周末又可以多個地方去喇~ 香港太空館尋日(16號)喺社交平台公佈,由9月23號起,香港太空館將重新開放部分展覽設施,...

圈新聞 1月前

【海洋公園周五重開推港人優惠 入園前需網上預約】

早前因為新冠肺炎疫情要暫時閉館嘅海洋公園,好快又可以再同大家見面喇!今個星期五(18號),海洋公園將會重新開放,除咗會為首100位喺重開當日入園嘅訪客送上驚喜外,更推出港人尊享優惠,想去嘅朋友宜家就可以喺...

圈生活 1月前

【空氣淨化機除菌率令人失望 消委會指或會造成二次污染】

為咗預防新冠肺炎,唔少人出街戴口罩之餘,仲會買隨身空氣淨化機帶出街,但消委會測試發現,市面上嘅空氣淨化機除菌或去除空氣污染物嘅功效有限,喺將附近嘅污染物沉降或依附到物件表面嗰陣更加會造成二次污染。故此...

圈生活 1月前

【城大研新技術製石墨烯口罩 具抗菌功能且生產成本低】

由於新冠肺炎疫情持續,口罩已經成為人人出門嘅必需品,但宜家市面上常見嘅外科口罩並無抗菌功能,病菌會喺...

圈生活 1月前

【拾荒伯伯垃圾桶搵嘢食 義工感心酸無法及時幫助】

新冠肺炎打擊全球經濟,唔少人因此失業,而一啲基層家庭、無宿者嘅生活就更加艱難。有人三餐不繼甚至要去垃圾桶執人哋食剩嘅食物,真係睇見都令人心酸!「無名共行」嘅義工日前就見到有位拾荒伯伯摷垃圾桶搵嘢食,可...

圈生活 1月前

【美國小學老師心念學生 入院安胎期間堅持教書】

受新冠肺炎疫情影響,今年開學好特別,老師同學生只可以隔住個mon相見。美國有位正在入院安胎嘅小學老師,為咗唔想令學生擔心,佢喺醫院期間都將病房佈置成班房,照常上網教書。 據外媒報道,喺美國加州蘭卡斯特一間...

圈生活 1月前

【疫情令病人家屬無法探病 伊院研發視像探病系統】

喺新冠肺炎疫情下,醫院暫停探病安排,令病人同家人無法相見。有見及此,伊利沙伯醫院資訊科技部早喺疫情開始嘅時候,已經研發視像探病系統,由4月開始至今,九龍中醫院聯網已經有680名病人用過呢個視像探服務。 其...

圈新聞 1月前

【環保女網民為減少即棄餐具 每日幫13個同事整愛心飯盒】

抗疫期間,唔少打工仔都選擇買外賣返公司食,方便嘅同時亦製造咗好多即棄餐具,加重對環境嘅負擔。有位環保...

圈生活 1月前

【書展延至12月中舉辦 增設全新「網上書展」欄目】

受新冠肺炎疫情影響,原定7月15至21號舉行嘅書展需要延期。貿發局副總裁周啟良今日(3號)宣布,書展將延期至12月16至22號舉行。而今年書展網站同流動應用程式仲新增全新嘅「網上書展」欄目,等書迷可以喺網上都買到...

圈新聞 1月前

【理大研空氣質素監測系統 可助追蹤病毒散播途徑】

受新冠肺炎疫情影響,市民留喺室內嘅時間增加,如果室內空氣質素唔好、通風差就好容易加劇病毒傳播。為咗監測室內空氣質素,理工大學研發咗一套「快速室內空氣質素及用電量監測系統」,可以用嚟監測環境質素,亦可以...

圈生活 1月前

【巴西群島重開 但只准新冠康復者進入?】

新冠肺炎疫情喺全球多國持續,政府採取嚴厲嘅入境措施,防止疫情傳入,但措施同樣打擊當地旅遊業。喺巴西嘅費爾南多迪諾羅尼亞群島(Fernando de Noronha),由9月起重開,但就只容許曾經染疫並已經好返嘅遊客進入。...

圈生活 1月前