抗疫救生圈
最新熱點

【中央呼籲「就地過年」防疫 多地景區推免費入場優惠】

新冠肺炎影響全球人嘅生活,農曆新年將至,本來應該係內地旅遊旺季,不過為咗防止新冠疫情散播,政府積極推...

圈生活 2月前

【澳洲醒獅團生意慘淡 仍積極練習保傳統】

新冠肺炎影響全球數十億人嘅生計,往年未到農曆新年,各地華人聚居處已經好熱鬧,舞龍舞獅更加係過年必備節目。可惜今年受疫情影響,澳洲有龍獅隊至今仍未接到表演訂單,但佢哋仍然積極認真練習,希望可以繼續上演呢...

圈生活 2月前

【銀杏館推長者手製新年「御守」:希望能夠帶給大家正能量】

一直以推動長者就業、定期免費派飯俾有需要人士嘅本地社企銀杏館,繼上年聖誕節召募一班長者製作可愛聖誕吊飾,等佢哋可以賺取有尊嚴嘅收入之後,今年農曆新年前,銀杏館再延續長者手工小組,推出長者自家手工製新產...

圈生活 2月前

【澳門大學研消毒機器人:希望能為抗擊疫情作出貢獻】

新冠肺炎肆虐,為咗減少前線人員感染病毒嘅風險,澳門大學科技學院教授徐青松帶領研究團隊研發出消毒智慧型機器人——消毒智多星,代替防疫人員深入疫情嚴重嘅地方,消毒、清潔空氣同物件表面嘅細菌病毒。呢款機器人宜...

圈生活 2月前

【美國樂團「泡泡」內舉辦演唱會 主唱:比去雜貨店還安全】

喺新冠肺炎疫情下,好多演唱會要被逼取消或延期,美國搖滾樂團The Flaming Lips近日就成功喺美國舉行演唱會...

圈生活 2月前

【懲教署逾230職員往「受限區域」 其中十幾名為非華裔職員】

政府早前喺油麻地至佐敦一帶發現過百宗新型冠狀病毒肺炎確診個案,涉及56幢大廈,而且區域內多幢大廈嘅污水樣本對病毒嘅檢測結果呈陽性,於是封鎖附近一帶,強制區內人士要留喺處所接受檢測。而懲教署就住呢次「受限...

圈生活 2月前

【廈門公司派3599萬鼓勵生產 吸引員工留低過年兼防疫】

新冠肺炎擴散全球,無咩事都係唔好周圍走。但好快就到農曆新年,新年前嘅春運亦係內地交通最繁忙、人群最聚集嘅時候,內地有間公司就準備咗3000萬人民幣(約3599萬港幣),鼓勵員工留喺當地過年。 據內地傳媒報道,...

圈生活 2月前

【15款消毒噴劑樣本僅2款達4.5分 消委會:稀釋漂白水較經濟】

新冠肺炎持續,消毒物品變成每家每戶必備物資,唔少人都鐘意用消毒噴霧清潔屋企。近日消費者委員會測試咗市面上15款多用途殺菌消毒噴劑,發現當中有12款樣本殺滅細菌及病毒率表現,比75%消毒酒精或稀釋漂白水低。樣...

圈生活 3月前

【醫療團隊揹30磅冰袋到正生 免費為學生打流感針】

現時正值冬季流感高峰期,唔少專家呼籲市民接種流感疫苗,保障個人健康。但喺正生書院嘅學生就「一針難求」...

圈生活 3月前

【口罩流入大海威脅海洋環境 海洋保護組織籲正確棄置口罩】

口罩呢一年嚟已經成為全球人出門嘅必需品,口罩保護我哋嘅同時亦製造咗塑膠污染,威脅海洋生物嘅生存。海洋保護組織Oceans Asia嘅報告指出,估計今年全球有15.6億個即棄口罩流入大海,需要450年時間先可以分解,組織...

圈生活 3月前

【美國3歲女隔窗與郵差共舞 疫情下互動鼓舞人心】

新冠肺炎疫情雖然拉遠咗人與人之間嘅社交距離,但就阻隔唔到我哋嘅心靈距離。美國俄勒岡州有一個3歲嘅小朋友,每日都會等一位送信嘅郵差叔叔,隔着玻璃窗同佢一齊跳舞。小朋友活潑可愛嘅舞姿,郵差叔叔陽光燦爛嘅笑...

圈生活 3月前

【加拿大400居民收神秘禮物 神秘人:光明的未來就在前方不遠】

呢一年大家都過得好艱難,加拿大有好心人就趁住平安夜借聖誕老人嘅名義,為社區嘅居民送上打氣詩同價值250加元(約港幣1512蚊)嘅超市禮品卡。當地大約有400戶居民收到類似嘅信封,有收件人甚至感動到喊出嚟。 一位...

圈生活 3月前