抗疫救生圈
最新熱點

【上海新郎被隔離缺席婚禮 新娘:有點遺憾但能夠理解】

結婚係兩個人嘅事,如果結婚當日得返一個人,都真係幾淒慘。上海浦東有位醫生新郎,因為醫院入面有人確診新...

圈生活 5天前

【消費54蚊留低23k貼士 美國食客助餐廳共度時艱】

新冠肺炎疫情打擊全球經濟,美國俄亥俄州克利夫蘭一間餐廳因疫情緣故,喺感恩節來臨前要第二度關門,上個星期日(22號)係餐廳最後一日營業。點知有客人入嚟只係幫襯咗一支啤酒,但就打賞咗3000美金(約2.3萬港幣)...

圈生活 5天前

【亞航CEO化身電單車外賣員 客機變貨機疫境求存】

受新冠肺炎影響,好多行業都面臨重大危機,需要轉型求存。亞洲航空(AirAsia)就嚟個大轉型,又送貨又送外賣咁,就連行政總裁Tony Fernandes都親自揸電單車送外賣,仲有網民讚佢係個真領袖添。 平時嘅Tony多以親和形...

圈生活 2週前

【輝瑞新冠疫苗幕後功臣 德國夫婦作風簡樸醉心研究】

新冠肺炎肆虐全球幾乎成年咁耐,全世界都希望疫苗可以快啲面世,宜家終於迎來曙光,美國疫苗生產商輝瑞(Pfizer Inc.)同德國生物科技公司BioNTech合力研發嘅疫苗,可90%有效預防感染新冠肺炎。喺疫苗成功嘅背後,不...

圈生活 2週前

【本港同新加坡將推旅遊氣泡 「回港易」計劃下周開始預約】

早前本港同新加坡研究推出嘅旅遊氣泡已有初步協議,兩地將採取專屬航班來往,並喺今個月22號起航,整個旅程...

圈新聞 2週前

【椰子積雪草當學費?印尼學校同學生共度時艱】

新冠肺炎打擊全球經濟,對於依賴旅遊業為主要經濟來源嘅印尼峇里島嚟講,打擊尤其大。唔少居民因此失業,當地一間旅遊學院嘅學生未能負擔高額學費,學院決定同佢哋共度時艱,允許佢哋用椰子或特定植物嚟代替學費。...

圈生活 3週前

【英國89歲婆婆凌晨起身焗批 贈基層學生及弱勢社群】

新冠肺炎打擊全球經濟活動,民生亦因此受影響,學校被逼停課,唔少基層學生無咗學校嘅免費午餐,基層家庭嘅生活負擔大增。英國有位89歲嘅婆婆Flo Osborne為咗幫助呢班弱勢社群,自己買食材,每日凌晨4、5點就起身焗2...

圈生活 3週前

【隔離期間收到醫護生日祝福 馬來西亞女生感動落淚】

新冠肺炎持續,全球各地依然有新增感染個案,前線醫護人員每日都不斷忙碌咁醫治、照顧病人。馬來西亞一位被隔離緊嘅女大學生Khiera Wzag,原以為自己生日要喺隔離宿舍獨自度過,點知一般醫護人員竟然趁巡房時間為佢...

圈生活 1月前

【美國少女發現新冠肺炎潛在療法 贏3M青年科學家挑戰賽】

新冠肺炎肆虐全球,各地嘅科學家都想快啲研製出新療法,以控制疫情。一位嚟自美國德州嘅14歲印裔少女Anika...

圈生活 1月前

【日本樂園推摩天輪工作計劃 網民:無聊的工作也變得有趣】

新冠肺炎肆虐期間,唔少公司都實行在家工作以減少社區傳播,如果屋企無辦法好好工作點算?出街搵個人少少、靜靜地嘅地方做嘢都係一個唔錯嘅選擇。日本有個主題樂園最近推出一個「在樂園工作」特別計劃,開放摩天輪等...

圈生活 1月前

【台灣網民失業改揸的士幫補家計 妻子竟變乘客:夫妻不需隱瞞】

新冠肺炎疫情打擊全球經濟,令失業人數增加,台灣一位網民亦因此失業,為咗幫補家計,網民瞞住屋企人偷偷去揸的士賺錢。點知中秋節當日接到一張指定要網民開車去屏東嘅大單,網民為此放棄咗同屋企人一齊去墾丁嘅機會...

圈生活 1月前

【新冠疫情反覆 第八屆港運會延期一年舉行】

一場新冠肺炎,打亂咗全世界嘅節奏,除咗原定今年舉辦嘅東京奧運會要延期之外,第八屆全港運動會(港運會)亦將延期一年舉行。原定今年開始嘅十八區運動員選拔將延至明年4月至2022年1月舉行,區際體育比賽則順延至20...

圈新聞 1月前