抗疫救生圈
最新熱點

【荷蘭設計師製可生物降解口罩 用後可種出花朵贈添美態】

自新冠肺炎爆發以來,口罩已經成為全球人生活必需品,但一次性口罩保護我哋嘅同時亦為環境帶來傷害。有見及...

圈生活 2週前

【患癌食客想食西蘭花天婦羅 美店主揸車6個鐘親自送上門】

受新冠肺炎疫情影響,全球餐飲業大受打擊,一位嚟自美國馬里蘭州巴爾的摩嘅華裔餐廳店主朱冠宇依然秉持佢做餐廳嘅初心,就係傳遞愛心,而非盈利賺錢,「我吃苦了,別人就能吃上美味食物。」朱冠宇近日更揸車6個鐘,...

圈生活 2週前

【港大研發噴鼻式新冠疫苗 奪日內瓦國際發明展最高殊榮獎】

香港發明再次揚威國際!香港大學(港大)尋日(23號)宣佈,喺「2021年日内瓦國際發明展」中,港大贏得十個「金獎」同「銀獎」,其中流感病毒載體新冠病毒疫苗技術更獲得「評判特別嘉許金獎」殊榮! 日内瓦國際發明...

圈生活 3週前

【英國拍賣蘇格蘭無人小島 附送古堡兼遠離病毒】

新冠肺炎肆虐全球,各國無一倖免受疫情困擾,好多人亦因此想搵一個可以遠離新冠病毒嘅世外淨土。英國拍賣行近日就喺官網拍賣一座位於蘇格蘭嘅小島,成個島只需要8萬英鎊(約86.4萬港幣)起跳,仲附贈一座島上古堡,...

圈生活 3週前

【家長斥網課無用老師白賺人工 老師:真心為學生聽到非常難過】

疫情持續,學校雖然有局部復課,但學生始終要繼續上網課。有家長疑因心痛子女每日都要學校屋企兩頭趕上堂,...

圈生活 3週前

【美化學老師廚房教做實驗 創意網課吸引大批網民觀看】

新冠疫情肆虐,學生們被逼留喺屋企上網課,不過網課始終唔及實體課,好難集中又好易悶。美國首都華盛頓就有一位高中化學老師將屋企廚房變身成化學實驗室,喺社交平台直播實驗過程,唔單止能夠令學生趣味學習,仲吸引...

圈生活 3週前

【科大研新方法減輕癌症藥物副作用 為對付冠狀病毒帶來新希望】

癌症對人類嘅殺傷力極大,治療癌症嘅副作用亦相當大。香港科技大學嘅研究團隊就發現咗一個新方法,製造出一種以往好難被製造嘅新球形分子「手性四芳基甲烷」(CTAMs)。呢種分子對子宮頸、肺、乳房同腸等癌細胞、引...

圈生活 1月前

【保良局海洋公園合推「快樂保‧旅」 將關愛歡樂帶入社區】

新冠肺炎持續,令市民嘅日常社交生活大受影響,特別係抵抗力較差嘅長者、殘疾人士等需要長期留喺屋企或院舍。有見及此,保良局同海洋公園合作推出「快樂保‧旅」計劃,推行一系列院舍探訪及表演,等本港唔同社群感受...

圈生活 1月前

【真實版「貓之報恩」!流浪貓化解日餐廳執笠危機】

新冠肺炎打擊全球經濟,日本大阪有間叫「ジオラマ食堂」嘅餐廳亦因此面臨倒閉危機,估唔到因為店長寺岡直樹...

圈生活 1月前

【嶺大研紫外光消毒機械人 為大型場所快速自動消毒】

疫情肆虐,大家更重視日常環境嘅清潔,但有時空間太大、空隙太多未必可經常清潔到。嶺南大學(嶺大)繼上年研發UVC紫外光消毒燈後,今年更設計咗專為大型場所而設嘅智能紫外光消毒機械人,可提供自動嘅全方位消毒服...

圈生活 1月前

【李家仁推《小明抗疫歌》 籲市民踴躍接種疫苗】

大家仲記唔記得10年非常熱門嘅一首歌叫《小明上廣州》呢?兒科醫生李家仁25日就喺網上發布影片,將其主唱歌曲《小明上廣州》改編為《小明抗疫歌》,鼓勵市民踴躍接種新冠疫苗,非常盞鬼。 (影片中擷取) 李家仁喺診...

圈生活 1月前

【疫情下老弱人士難與親友相聚 多國興起「擁抱帳篷」圓夢】

握手、擁抱呢啲以往好簡單就可以做到嘅事,喺新冠肺炎全球肆虐下都變得艱難,尤其係對於抵抗力較差嘅長者或長期病患嚟講,一個擁抱都足以致命。世界多國近日興起「擁抱帳篷」(Hug Tent),等老弱病者可以通過透明帳...

圈生活 2月前