抗疫救生圈
最新熱點

【七成六高小學生復課感壓力 近五成表示不需支援】

隨住新冠疫情放緩,全港中小學亦陸續復課,由在家學習到重新返學,唔少學生感到開心、興奮,但亦有人覺得緊...

圈生活 17小時前

【陳奕迅網上演唱會嚟喇!星期六開show為業界籌款】

受新冠肺炎疫情影響,今年好多場演唱會都要被逼取消或延期,連帶演唱會行業從業員嘅生計都大受打擊。最近成立嘅「香港現場演出及制作行業協會」為咗可以幫業界紓困解憂,宣佈Eason陳奕迅將會喺今個星期六(7月11號)...

圈生活 1天前

【肝癌病人捐278萬身家助人:錢生不帶來死不帶去】

雖然話生前賺到嘅錢財死後都帶唔走,但就唔係人人都好似新加坡呢位張名茪先生咁豁達,明白呢個道理。55歲嘅張名茪不幸患上期肝癌,得返兩個月命,向來樂善好施嘅佢決定將大部分遺產、近50萬新加坡元(約278萬港幣)...

圈生活 4天前

【限聚令周五再放寬 酒吧、戲院人數上限增至八成】

宜家實施嘅50人聚集限聚令等防疫措施,將會喺今個星期四(7月2號)屆滿,政府今日(6月30號)宣布由星期五(7月3號)開始,進一步放寬防疫措施。 原本喺公眾地方聚集嘅人數限制維持50人措施將維持不變,繼續延長至7...

圈新聞 1週前

【港版健康碼料下周推出 指定檢測機構收費不等】

疫情稍緩,為恢復粵港澳三地居民往來,政府早前公布正研究推出「港版健康碼」,等有特別需要人士喺接受病毒...

圈新聞 1週前

【5歲男童停課期間極速增肥 復課後校服迫爆】

隨住新冠肺炎疫情逐漸放緩,唔少地方嘅學校亦陸續復課。喺河南,當地學校亦都陸續復課,一名5歲男童喺屋企著幼兒院校服嘅時候,發現自己肥咗,連恤衫鈕都扣唔到,要縮埋個肚搵嫲嫲幫手先至勉強扣到。有網民睇到條片...

圈生活 3週前

【HPV疫苗唔係女士專利!男仔都有機會中招】

子宮頸癌係本港女性常見嘅癌症之一,佢係由HPV(人類乳頭瘤病毒)所引起。但除咗子宮頸癌之外,HPV仲會引起生殖器官濕疣(俗稱椰菜花)、肛門癌等癌症,加上HPV感染後可以係無徵狀,真係隨時中咗都唔知!所以衛生署...

圈生活 4週前

【黃鴨仔重返香港 作慈善拍賣支援受疫情影響人士】

大家仲記唔記得7年前,有一隻「黃鴨仔」泊咗喺維港,引起一股打卡熱潮呢?7年之後,呢隻黃鴨仔終於返嚟香港喇!不過今次就唔係泊喺維港俾人打卡影相,而係嚟到香港舉行網上慈善拍賣。 蘇富比將於6月9日早上10點開始...

圈文化 1月前

【荷蘭小學老師停課期間 為每個學生織毛公仔】

唔少國家嘅學校都因為新冠肺炎疫情需要停課,荷蘭有一位小學老師Ingeborg,喺停課期間因為太掛住啲學生,於...

圈文化 1月前

【日本中小學復課 有小學5個學生確診新冠肺炎】

喺部分國家,新冠肺炎疫情開始緩和,社會陸續恢復正常,但都唔好掉以輕心。喺日本,中小學喺前日(1日)開始全面復課,福岡縣北九州市一間小學就有5名同班學生確診新冠肺炎,同市另外3間中小學亦有多5名學生確診。...

圈文化 1月前

【瀝源邨出現多宗新冠個案 專家指或透過設施傳播】

近日香港再次出現新冠肺炎本地感染個案,更有社區爆發嘅跡象。前日(5月31日)一對住喺瀝源邨祿泉樓夫婦確診患上新冠肺炎,尋日(6月1日)女患者嘅兩名同事以及曾經為佢急救嘅醫護人員亦都確診,尋晚瀝源邨祿泉樓亦...

圈新聞 1月前

【推抗疫產品 欖球員姚錦成:做生意同做運動一樣 都要有Heart!】

近期香港疫情稍稍緩和,不過當日搶購口罩、消毒液嘅情景,相信唔少香港人依然歷歷在目!有見及此,曾代表香港奪得亞運欖球賽金牌嘅姚錦成,決定同朋友成立殺菌品牌公司SOM,推出一系列抗疫產品,希望幫助運動員安心...

圈生活 1月前