大學生網信企業實習計劃
最新熱點

【圈短片】【了解科網,把握未來!】逾500同學爭奪250個內地龍頭網信企業實習機會 莊家彬:望同學利用機會感受國家發展 為自己計劃未來

//有機會了解內地甚至國際一流嘅科網企業,同學們都好踴躍啦~希望能夠去到嘅同學抓住機會,多多了解內地科...

圈短片 8月前

【圈短片】剪髮5元搞掂? 香港學生北上實驗剪髮

男仔短頭髮要Keep住個形就要經常修剪,少數怕長計,條數都幾甘!早前喺北京實習嘅香港學人傍晚到北京體驗生活——廣場舞!卻意外發現咗5元嘅廣場剪髮!

圈短片 10月前

【圈短片】【2018港澳台大學生網信企業實習計劃頒獎禮】 得獎學員分享心得 鄺同學 :突破自己嘅舒適區、會考慮到大灣區發展  黃同學:有位師兄同我講過、返內地工作之後就返唔到轉頭 范同學:你要真正認識一個民族、必需親自接觸過 

//2018港澳台大學生網信企業實習計劃圓滿結束,尋晚仲舉行咗頒獎禮。各位同學都獲益良多,當中幾位優秀嘅同學仲同大家分享此行嘅感受,仲話之後會考慮返內地工作。同學要繼續加油,好好把握自己未來啊!//

圈短片 1年前

【港澳台大學生網信企業實習計劃2018】鄧觀瑤:到大灣區工作、拍拖都非常方便,希望同學找到實現夢想的地方; 莊家彬:盼年輕人帶著「敢闖、敢創,我可以」精神,到大灣區找到一片天

由香港齊心基金會、中國互聯網發展基金會以及香港菁英會聯合主辦,青識教育基金合辦的「港澳台大學生網信企業實習計劃2018(香港區)頒獎典禮」,昨晚 (18/10) 於荔枝角一間電競吧舉行,除了表揚一班於實習期間有...

圈生活 1年前

【圈短片】【敢闖、敢創、我可以!】香港大學生完成五周深圳網企實習:喜出望外​、深圳便利嘅生活同優秀嘅企業文化超乎想象、畢業後深圳係我嘅選擇之一

//同學仔喺五周嘅實習裡面學到好學嘢,呢啲機會咁難得,小編都好羨慕哦!希望同學們今次之後可以更加了解深圳嘅互聯網環境,為未來做好準備!加油呀,香港未來靠你哋!//  

圈短片 1年前

【圈短片】【敢闖、敢創,我可以!】2018港澳台大學生網信企業實習計劃啟動、300位港澳台大學生赴內地科網龍頭企業實習五周

//能夠深入內地最好嘅科網企業體驗經歷,機會真係好難得。相信同學們在為期五周嘅實習中一定會收穫滿滿,加油呀!//

圈短片 1年前

【圈短片】【超羨慕!200大學生有得去騰訊百度實習】 「錢方」CEO李英豪:創業要有心、有橋、走出comfort zone 「士多」老闆凌俊傑:大灣區市場變大十倍、係香港人最後一個機會

//200位大學生月底就會去到百度、阿里巴巴、騰訊等內地龍頭網信企業實習一個月,嘩!羨慕死小編啦~~~出發前,仲有80後創咗業嘅兩位師兄教路,真係要講句「這些機會不是屬於我的」!//

圈短片 1年前

逾300位港澳台大學生赴內地頂尖科網企業實習 梁振英勉港青:保留兩文三語優勢,游走灣區帶路多機遇

由香港齊心基金會、中國互聯網發展基金會及香港菁英會聯合主辦之「港澳台大學生網信企業實習計劃2018(香港...

焦點新聞 1年前

【短片】【華為、大疆、騰訊就喺隔離】鄧觀瑤寄語年輕人:「9+2」大灣區全球排第三、就喺香港隔離、年輕人要好好把握機會

香港齊心基金會、中國互聯網發展基金會及新家園協會主辦的「港澳台大學生網信企業實習計劃2017」圓滿舉行,200位大學生於今年7至8月期間,分別到內地40多間龍頭科網企業實習。   身兼實習計劃團長的香港齊心基金會副...

圈短片 2年前

【圈短片】【電競評述員,年賺一億!】楊全盛:電競唔只打機咁簡單、係國際體育項目兼新興產業 香港有市場發展電競國際賽

電競業近年潮爆,吸引不少年青人入行,智慧城市聯盟召集人楊全盛自稱「細細個就超鍾意打機」、仲話「如果呢個年代畢業,肯定會入行打電競」,究竟他這個70後同90後對打「街霸」,你估邊個贏呢?   由齊心基金會主辦...

圈短片 2年前

【圈短片】【百度騰訊愛奇藝實習過,超正!】大學生網信企業實習計劃頒獎禮「電競吧」舉行 大學生: 內地互聯網發展好快、會考慮到上海或大灣區發展

//實習經驗可以「超越時空」,希望200位大學生快啲Plan下點樣盡用自己嘅創意創科精神,發展事業啦!//    

圈短片 2年前