一帶一路有故講
最新熱點

令南韓總統冇好下場嘅「青瓦台魔咒」?

唔係阿史黑心,做過南韓總統嘅人,好似個個都中咗魔咒咁,輕則鋃鐺入獄、重則不得好死。獨裁威權時代唔計,...

中外傳奇 2年前

杭州 古代國際貿易大港

所謂「上有天堂,下有蘇杭」,杭州呢個城市自古以來都係中國境內一個著名城市,唔單止風光明媚,响歷史上一直都係經濟極為繁榮嘅地方。如果史友們玩過《大航海時代IV》,其中一名主角明朝海軍李華梅嘅故事就係响杭州...

中外傳奇 2年前

伊斯坦堡

相信唔少人曾經將伊斯坦堡誤認係土耳其首都。對於利物浦球迷嚟講,伊斯坦堡係一個歐聯捧杯嘅奇跡之城。原名君士坦丁堡嘅伊斯坦堡,曾經係拜占庭帝國首都,响十五世紀被鄂圖曼帝國攻佔後,改名伊斯坦堡。 鄂圖曼帝國...

中外傳奇 2年前

沙里洪巴係邊位?

「哪裡來的駱駝客呀~沙里洪巴~嘿唷嘿~~」早幾日阿史些牙咗廿幾三十年前經典小學音樂書《新小學音樂》個陣,就提過《沙里洪巴》呢首歌,可能唔少史友都唱過或聽過呢首歌。咁好喇!沙里洪巴到底係邊個嚟呢?呢首又係一...

中外傳奇 2年前

汗血寶馬

上個月暗榮出咗《無雙八》,不過阿史就無錢買喇...記得以前打《無雙》個陣拎到赤兔馬之後果種風馳電掣嘅快...

中外傳奇 2年前

唔係叫「白俄羅斯」?

前幾日阿史睇到新聞話白俄羅斯駐華大使館發文表示應更正白俄羅斯嘅中文譯名為「白羅斯」,避免中國人將佢哋同俄羅斯混淆。白俄羅斯正式國名係「Republic of Belarus」或「Belarus」,當初點解翻譯做白俄羅斯,依家已...

中外傳奇 2年前

科倫坡港「中國造」

對四面環海嘅斯里蘭卡嚟講,港口業務係當地嘅經濟支柱之一,其中位於西部嘅科倫坡除左係斯里蘭卡最大城市之外,亦都係自古以嚟歐亞貿易航線上嘅重要中途港口,歷史上葡萄牙、荷蘭,同英國都先後响科倫坡建立貿易據點...

中外傳奇 2年前

周達觀

早排睇返以前讀交通史讀到嘅一個名人,叫周達觀,呢位元朝人去過當時嘅高棉王國,即係依家柬埔寨個頭。後嚟高棉王國被滅,過咗幾百年後有法國人按周達觀《真臘風土記》法文翻譯本,嘗試去尋找高棉王國遺跡。响1861年...

中外傳奇 2年前

孟加拉證交所 捲入中印經濟角力?

最近睇新聞,話中國同印度又爭嘢。爭乜嘢呢?就係孟加拉達卡證券交易所嘅股份。孟加拉達卡證券交易所成立於...

中外傳奇 2年前

約旦河

仲記得細個讀小學上宗教堂嗰時,一定會教先知約翰响約旦河幫耶穌施洗呢個故事。約旦河起點黎巴嫩、敘利亞,經以色列、巴勒斯坦、約旦等地,流入死海。舊約聖經記載約旦河水源充沛:「約旦河整個平原,直到左哈爾一帶...

中外傳奇 2年前

樓蘭

以前電腦單機遊戲年代,阿史都幾鍾意一隻叫《幽城幻劍錄》嘅台灣遊戲,仲帶阿史認識左「樓蘭」呢個地方。樓蘭係古代西域小國,位於今日嘅新疆羅布泊一帶,歷史記載早見於《史記·大宛列傳》,入面記載樓蘭「邑有城郭...

中外傳奇 2年前

華沙

近日阿史重溫咗波蘭著名導演奇士勞斯基(Kieslowski) 嘅大作《Blind Chance》,戲入面冷戰時期嘅波蘭首都華沙死氣沉沉。但响現實當中,華沙絕對係一個可以讓人大開眼界嘅名城。華沙既係波蘭首都亦係經濟工業中心,同...

中外傳奇 2年前