遊走大灣區
最新熱點

香港公立醫院急症室開始收費

香港嘅私家診所收費貴,又唔係24小時服務,所以唔少基層市民寧願等耐啲都會去公立醫院急症室。喺2002年11今...

當年今日 1年前

尖沙咀火車站 1975年拆卸

喺1975年今日,尖沙咀火車站最後一班列車响下晝2點55分開出;下晝4點,呢個承載厚重歷史嘅火車站正式關閉,隨即開始拆卸工程,到1978年完成拆卸,但就保留咗原火車站嘅鐘樓。上世紀80年代,政府又喺鐘樓一帶興建咗太...

區區有故講 1年前

1992年《香港關係法》 美國承認香港「特殊地位」

美國總統特朗普已經簽署咗《香港人權與民主法案》,意味法案正式生效。呢條「法案」就要求美國國務卿之後每年「要審視香港嘅自治情況」,以評估係咪取消《美國——香港政策法》(又稱:《香港關係法》)中承認香港有別...

當年今日 1年前

60年代興建石壁水塘 村民搬到荃灣石碧新村

大嶼山石壁水塘响1963年今日正式落成啟用,係當時香港儲水量最高水塘,而家就僅次於萬宜水庫同船灣淡水湖,係香港嘅第三大水塘,而水壩南面就係高度設防嘅石壁監獄。唔講唔知,喺石壁水塘建成之前,原本有4條村落,...

區區有故講 1年前

賓虛咁嘅場面

啱啱個禮拜日係區議會選舉投票日,唔少票站都「賓虛咁嘅場面」,好多市民打晒蛇餅入票站投票,亦難怪今屆選...

區區有故講 1年前

播音皇帝鍾偉明為聲演武俠小說 拜黃飛鴻徒孫為師?

唔知大家宜家仲有無聽電台廣播?喺以前電視仲未普及、又未出現咁多網上娛樂嘅年代,開收音機聽電台廣播係好多香港人嘅主要娛樂。而講起廣播,就不得不提有「播音皇帝」之稱嘅鍾偉明。鍾偉明以一把雄渾鏗鏘嘅靚聲,演...

中外傳奇 1年前

紅館1984年啟用 許冠傑率先開演唱會

近排唔少歌手都宣布取消或延期喺紅館舉行嘅演唱會,令唔少fans大失所望。講開呢座紅磡體育館,今日就講少少關於佢嘅歷史喇。紅館1981年落成,佔地1680平方米,可以提供超過1.2萬個座位。紅館外形獨特,就好似一座倒...

當年今日 1年前

香港理工大學成立關鍾士元事?

近排嘅社會運動令香港理工大學成為全城焦點。講起理大嘅歷史,可以追溯到1937年成立嘅香港官立高級工業學院開始,該學院當時位於灣仔活道,係香港第一間由政府資助並提供專上工科教育嘅院校。不過,佢正式命名為「香...

區區有故講 1年前

區議會1982年成立 選出132名民選議員

今日就係區議會選舉投票日,趁呢個機會同大家介紹吓香港區議會嘅歷史喇。話說喺1980年,港英政府發表咗份《...

區區有故講 1年前

廿五年前嘅區議會選舉投票廣告

聽日就係區議會選舉投票日,每次選舉政府都會落廣告呼籲選民投票,今次同大家分享嘅就係1994年區議會選舉嘅投票廣告,風格真係同而家好唔同!

史片速遞 1年前

香檳大廈舞廳好架勢 要著西裝旗袍先入得?

早排《金宵大廈》hit爆全城,據聞劇中嘅金宵大廈係以尖沙咀嘅香檳大廈作為拍攝藍本,劇裡面嘅管理處、舞廳等主要場景,都取材自香檳大廈。講到舞廳,唔係講笑,當年香檳大廈內真係有間叫做瓊宮酒樓夜總會嘅舞廳,仲...

區區有故講 1年前

「揦手唔成勢」源自戲台?

呢排地鐵好多個站都臨時關閉又或者提早收車,一直搭地鐵返工、放工嘅秘書妹妹要改搭巴士,但秘書妹妹一向路痴,臨時臨急都唔知搭咩車好,搞到佢揦手唔成勢,要一班同事幫手指路先得。講起「揦手唔成勢」個「揦」字,...

區區有故講 1年前