遊走大灣區
最新熱點

深圳大鵬所城 曾是海防要塞

近年唔少人放假都會上深圳玩吓,不過唔知大家知唔知,深圳仲有個別名叫做「鵬城」㗎喎。深圳「鵬城」呢個名...

區區有故講 9月前

新郎兄弟又叫做戥穿石?

阿史出年又有朋友結婚,仲邀請阿史做兄弟,不過諗起到時又要晨咁早起身跟住新郎接新娘、被班姐妹團玩、頂酒等等,阿史就有啲怕怕,遲遲未肯覆個朋友。再加上「兄弟」仲有另一個名,叫做戥穿石,阿史唔多想做多次戥穿...

區區有故講 9月前

70年前嘅北角 就有香港第一個摩天輪?

聖誕快樂!今日係聖誕節,唔知大家有咩節目呢?有無去中環個摩天輪湊吓熱鬧呢?講開摩天輪,原嚟香港早喺1949年已經出現,佢就位於北角英皇道嘅月園。當時呢個摩天輪被宣傳為「兔起鶻落,突然沖天,有驚無險,可以考...

區區有故講 10月前

潮州廣濟橋 廿四樓台廿四洲

千祈唔好以為廣東省內冇乜古蹟,趁住假期,阿史推薦鍾意尋訪古蹟嘅史友不妨去潮州行一行,因為當地就有一座超過800年歷史、與趙州橋、洛陽橋及盧溝橋合稱為「中國四大古橋」嘅廣濟橋。 廣濟橋又叫湘子橋,始建於公元...

區區有故講 10月前

澳門回歸後 變化有幾大?

今年係澳門回歸中國20周年紀念,上個禮拜澳門特區舉辦咗一系列嘅慶典活動。真心講,澳門呢廿年真係發展得好...

區區有故講 10月前

胡鴻烈為保中國國籍 棄做高薪事務律師

尋日同大家講咗樹仁大學嘅創辦人胡鴻烈、鍾期榮夫婦,為興建校舍、辦學盡心盡力,今日再同大家講多小小胡鴻烈嘅事蹟。胡鴻烈同太太一齊喺法國獲得博士學位之後,只係用咗兩年時間,就喺英國考到大律師資格,並回港成...

中外傳奇 10月前

二十年前 澳門回歸中國

國家主席習近平日前嚟到澳門,出席慶祝澳門回歸20週年活動。喺1999年12月19日夜晚至20日凌晨,澳門舉行盛大嘅政權交接儀式,葡萄牙國旗同澳門市政廳旗緩緩降下,而喺踏入20號0時0分嘅一刻,準時奏響中國國歌、升中國...

當年今日 10月前

紀念《中英聯合聲明》簽訂35周年

大家記唔記得,原來噚日(19/12)係《中英聯合聲明》簽訂35周年嘅日子,當年呢份《聲明》,除咗確定英國响1997年7月1日將香港主權歸還中華人民共和國之外,仲保障咗香港回歸之後,港人所享有嘅各項自由同權利。不過...

中外傳奇 10月前

混吉

阿史同同事周不時食完晏都會喺附近行吓,有時更加會行入啲商場鋪頭睇睇有咩新貨,但通常一大班人入去行個圈...

區區有故講 10月前

獅子山下愚公精神 奉獻畢生創辦樹仁

2006年今日(19/12),香港樹仁學院正式升格為香港樹仁大學,成為香港首間私立大學。不過對於呢間大學嘅創辦人、胡鴻烈、鍾期榮夫婦嘅故事,大家又知道幾多呢?胡鴻烈、鍾期榮呢對高材生夫婦,喺民國時期已經係頂尖...

區區有故講 10月前

廣州陳家祠 嶺南藝術建築典範

阿史鍾意睇古蹟,有位鄉下喺廣州嘅同事就叫阿史去開廣州嘅話,就去中山七路嘅陳家祠睇睇。阿史上網一搵,原嚟呢個陳家祠就係陳氏書院,建於光緒十四年至二十年(1888-1894年),當初係用嚟祭祀祖先同埋為應考科舉嘅...

區區有故講 10月前

內地「三趟快車」確保香港鮮活商品供應

香港地少人多、資源有限,所以多年嚟,香港嘅鮮活商品例如豬肉、家禽等都非常依賴內地嘅供應,其實早喺1911年,內地就透過鐵路運送鮮活商品嚟到香港,但由於當時只係以普通貨物方式運送,而且車程時間長,唔少禽畜未...

區區有故講 10月前