遊走大灣區
最新熱點

【廣州民居外墻現紅色瀑布 九層樓高杜鵑成打卡熱點】

早排香港處處花開,吸引唔少市民到場打卡留念,而廣州白雲區亦有一個打卡好去處,就係一棟民居外墻嘅簕杜鵑...

圈生活 2週前

【大灣區航空有望年底投入服務 擬本年度第二季招聘人手】

疫情令航空市道低迷,而近日就有一個好消息啦!大灣區航空有望喺年底投入服務! 由深圳東海航空董事長黃楚標創立嘅大灣區航空,早前申請經營在港同往來香港嘅客運、貨運或郵件服務,共104個航點,涵括中國內地、日韓...

圈生活 3月前

【15名學生獲頒「創明天獎學金」基金冀學生了解大灣區發展】

大灣區發展勢不可擋,年青人更要把握機會到大灣區大展拳腳。  「大灣區共同家園青年公益基金」推出「創明天獎學金」,以表揚及鼓勵才學兼優及熱心服務社會嘅本地大學生。該頒授典禮(3月9日)喺會展中心舉行,有15位...

圈生活 3月前

【廣東擬建兩條高速磁懸浮 廣州出發20分鐘可抵香港】

近日,廣東省自然資源廳發布咗《廣東省國土空間規劃2020—2035年》,入面提到將預留空間建設兩條高速磁懸浮廊道,分別係京港澳高速磁懸浮同滬(深)廣高速磁懸浮廊道。其中京港澳高速磁懸浮嘅廣州至香港段「廣深港磁...

圈生活 3月前

【廣州地鐵將成「地下高鐵」 與深圳地鐵對接】

內地交通網絡越來越發達,日前廣州舉行咗《粵港澳大灣區發展規劃綱要》發布會,會上提到,廣州地鐵22號線將...

圈生活 3月前

【數碼港大灣區青年創業計劃 錄取項目可獲港幣10萬資助】

年輕人機會嚟啦!如果你有咩鴻圖大計又想實踐嘅話,呢個計劃就fit啦!冇都可以照報名架,過程中可以學到好多「創新思維」。 「數碼港大灣區青年創業計劃2020」係由「數碼港創意微型基金」支持,今年第一次以線上模擬...

圈生活 6月前

【廣州商廈現智能配送機械人 送外賣上樓省時減接觸】

由於疫情關係,多咗人叫外賣,香港大部分商廈叫外賣都可以直接送到公司門口,但原來廣州好多商廈叫外賣都要自己落樓下拎,一到食飯時間高峰期,打工仔等lift、上上落落拎外賣都要成十幾分鐘,非常不便。不過,呢個問...

圈生活 6月前

【科技園大灣區齊合作 把握機遇達雙嬴】

科技園同大灣區一齊合作!年輕人又多咗發展機會啦! 25日政府提出嘅《施政報告》,就推出咗「傑出創科學人計劃」及有關「大灣區青年就業計劃」嘅措施,幫年輕人搵到加入創科行業途徑,可以親身體驗同把握大灣區創科...

圈生活 6月前

【澳門司警製作長輩圖 呼籲長者減少出門】

澳門新型冠狀病毒疫情逐漸穩定,已經連續10幾日無出現新增個案,不過佢哋都唔敢鬆懈,早幾日澳門司法警察局...

圈生活 1年前

【身體折疊28年 手術成功後最想見到媽媽個樣】

喺內地,現年46歲嘅李華喺1991年開始患強直性脊椎炎,令佢嘅上半身不斷向下彎曲、臉部緊貼住大髀,上下半身就好似對摺一樣,長年都唔可以挺直個人,令佢嘅起居生活大受影響。直至去年6月,深圳大學總醫院安排同佢進...

圈生活 1年前

【假日好去處!華南地區最大滑雪場──廣州融創雪世界】

農曆新年假期,唔少港人都會出國旅遊,但嫌貴或者無假嘅話,短短地去一轉廣州都唔錯,搭高鐵上去亦好方便。喺廣州花都,就有一個華南地區最大、全球第二大嘅室內滑雪場──融創雪世界,俾大家體驗白色冬日氣氛。 融創...

圈生活 1年前

加色、甩色、涼茶、辣咀

前排阿史就同大家介紹過上一代茶記必有嘅飲品和尚跳海,見各位史友都幾有興趣,今次阿史就直頭考下大家茶記術語,到底「加色」、「甩色」、「涼茶」同埋「辣咀」點解呢? 「加色」   相信呢四個茶記術語對史友嚟講都...

區區有故講 1年前