遊走大灣區
最新熱點

【喜茶聯乘阿華田 深圳必食波波冰】

阿華田係香港經典飲品,夏天整返杯凍華田真係爽到爆~如果嫌齋飲有啲寡,唔緊要,一於上深圳搵食喇!近日連...

圈生活 2小時前

【大白兔糖變蛋卷? 深圳有得食】

如果食厭咗原味、朱古力味、抹茶味嘅蛋卷,咁呢款大白兔糖味嘅蛋卷,相信可以刺激吓你沉睡已久嘅味蕾。蛋卷雪白嘅外表下,有四層豐富口感,分別喺天使蛋糕、大白兔糖奶醬、牛奶布丁同香甜奶酥粒,一軟一硬,一綿一脆...

圈生活 1天前

清朝首富 豪撕7萬兩銀借據?

清朝實行閉關鎖國以嚟,廣州成為唯一一個對外通商嘅港口。由於清廷規定,外國商人唔可以同中國商人、官員直接接觸,亦都因此出現咗十三行呢種貿易中介。當中嘅怡和行由伍家打理,其後响伍秉鑒帶領下更成為十三行入面...

中外傳奇 1天前

玩具節懷舊模型車 印錯名仲值錢?

一年一度嘅玩具節開鑼,秘書妹妹話要去行個轉,買少少嘢過細表弟,所以捉埋阿史去。入到長發現有好多新品同限量玩具,仲有「懷舊玩具墟」添,梗係要行過去睇睇!一去到嗰邊,好似走入咗時光隧道咁,見返好多熟悉玩具...

區區有故講 3天前

【玩具節開鑼 巨型夾公仔機超過癮】

等到條頸都長曬,「香港玩具節2019」終於喺今日正式開鑼喇!場內亮點多籮籮,有車迷愛好者不容錯過展會限定...

圈生活 3天前

保衛中國同盟在港成立 籌物資抗日

喺1938年6月14日,孫中山夫人宋慶齡喺香港成立「保衛中國同盟」,由佢擔任主席、宋子文擔任會長,以籌集醫藥、醫療器材,支援抗日。其實成立「保衛中國同盟」嘅故事,可以由1938年2月講起,當時新西蘭作家兼記者貝特...

當年今日 3天前

【科學館「恐懼鬥室」 心慌慌開party?】

《恐懼鬥室》係部經典恐怖電影,相信睇過嘅人諗返起啲情節都依然覺得好驚。話時話,大家又知唔知人點解會覺得恐懼呢?背後有啲咩科學原理呢?由香港科學館同新加坡科學中心合辦嘅「慌室派對Phobia Party」活動,將會...

圈生活 3天前

符拂點解讀符fit?

早兩日聽到一位媽媽級同事呻,話佢兩歲幾嘅囝囝越大越跩,近排仲開始打屋企人,佢真係無晒「符fit」。阿史真係好耐無聽過人講「符fit」,今次真係要拎出嚟同大家分享吓。 「符fit」寫做符拂(音忽),「符」即係符咒...

區區有故講 3天前

諗計仔幫婆婆 輔警膠袋「捉鬼」?

上次講過唔少各行各業嘅人士利用工餘時間做輔警,一展抱負,當中包括眼科醫生譚德祐,譚醫生朝早返醫院睇症...

紀律部隊系列 3天前

【失戀變做博物館?深圳奇葩展覽連爆金句】

「世界上有各式各樣的愛情,卻有著一模一樣的心碎。」失戀博物館門口寫住嘅金句,相信講出無數人嘅心聲。呢間位於深圳嘅失戀博物館,顧名思義喺為咗紀念「失戀」而設,入面所擺放嘅每一件展品,背後都訴說緊一段刻骨...

圈生活 4天前

【Pacific Coffee推可拆洗飲管 環保又易洗】

潮流興走塑,唔少人開始使用不鏽鋼/玻璃飲管,但用完後清洗起嚟都幾頭痕。為解決難題,連鎖咖啡店Pacific Coffee推出可拆洗飲管,撐環保之餘又方便大家! 可拆洗飲管由食品級別矽膠製造,採用獨特嘅e-zip設計,可以...

圈生活 4天前

鴉片戰爭之廣州三元里奮起抗英

之前提過1841年第一次鴉片戰爭期間,清廷將領奕山不敵英軍,被逼支付600萬贖城費嚟換返廣州,當中部分金額係由廣州商家同富豪所出。幾日之後,廣州發生「三元里抗英」事件,一班三元里民眾自發抵抗,希望逼英軍撤退...

區區有故講 4天前