遊走大灣區
最新熱點

圈短片 43分鐘前

【圈短片】【跳出香港,出戰大灣區!加油!】「大灣區知識爭霸戰」香港區冠軍、保良局董玉娣中學:到大灣區比賽、機會難得 參賽同學:大灣區創業機會多、創科嘅領域正正追得上呢個時代

//大灣區知識爭霸戰最大的目的,係希望增加同學對大灣區嘅興趣以及認識。經過別出心裁嘅問答形式及激烈嘅搶答比賽後,同學對大灣區已經有更加全面嘅了解。加油呀同學們,勇敢邁向大灣區,把握未來發展機遇!//  

圈短片 15小時前

【歷史在手中】港穗中學生齊過考古癮

講起「考古」你會諗起啲乜?古墓?恐龍?拎住個放大鏡同掃嘅伯伯?其實考古唔需要去到沙漠,仲可以同我哋好接近。近日香港嘅港大同學會書院一班同學仔上咗廣州,同廣東實驗中學學生一齊喺南越王宮博物館體驗考古整理...

圈生活 15小時前

馬德鐘做過G4 保護戴安娜王妃?

平時見到重要人物訪港或者特首落區,附近都會有幾個表情嚴肅嘅「西裝友」,好認真咁一眼關七,佢哋就係G4喇。大家熟悉嘅視帝馬德鐘入娛樂圈之前其實都做過G4,仲保護過英國戴安娜王妃,真係唔簡單。 G4正式名稱係要...

紀律部隊系列 1天前

科學館前身係軍營?

前排有新聞就話,科學館啲展品唔夠update,2000年代嘅PDA竟然仲出現喺館入面嘅介紹影片,咁又真係誇張咗啲...

區區有故講 1天前

【圈短片】【了解大灣區,絕對可以用「創意爆燈」的方法!】粵語「無尾飛鉈」、原來可從一張黃飛鴻太太莫桂蘭的相片找到答案

//首屆「大灣區知識爭霸戰中學賽」舉行咗香港區嘅決賽,其中一Part「奇趣大灣區題」得意好玩,同學仔要睇片睇圖,回答關於「大灣區」嘅有趣問題!同學仔唔單止知識面廣,亦都創意爆燈!LIKE & SHARE!//

圈短片 1天前

【開show前停雨 楊千嬅感動完成個唱】

歌手楊千嬅依家做緊以「MY Beautiful Live」為主題嘅世界巡迴演唱會,喺第一站廣州取得「開門紅」後,上星期六(13日)嚟到第二站珠海。演唱會安排喺戶外體育場舉行,但當地一直落大雨同有雷暴警告。好彩開show前約1...

圈生活 1天前

慈善伶王新馬師曾係神童?

「冷得我騰騰震呀」,鍾意粵劇嘅史友,肯定有聽過新馬師曾嘅大名,就算無睇過佢做戲,都一定聽講過經典劇目《萬惡淫為首》。粵劇名伶新馬師曾原名鄧永祥,係廣東順德人,戲裡戲外都尊稱佢一聲「祥哥」。佢嘅父親鄧祺...

中外傳奇 2天前

懷念伍晃榮:波係圓嘅

阿史平時都會睇吓波,不過啲週中比賽第二朝要返工就無計啦,以前阿史就會第二日睇新聞,睇返啲精華片段。最...

當年今日 2天前

嘉道理曾被日軍軟禁?

一講起「嘉道理」,大家可能剩係諗起嘉道理農場,不過嘉道理家族嘅生意其實點止咁簡單。 嘉道理家族係香港其中一個顯赫有名嘅富豪大族,祖先來自伊拉克首都巴格達,後來輾轉去到印度孟買、中國上海發展生意。1881年...

區區有故講 2天前

【短片】【全方位支援北上升學】楊潤雄:內地大學水平高、商談辦大灣區銜接課程、 免試招生計劃及金錢支援、希望作為同學香港升學以外的考慮

//教育局局長楊潤雄表示香港政府有好多政策支援港生返內地讀書,譬如同內地傾緊開辦一啲香港課程嘅學校、現有嘅免試招生的計劃同財政上嘅一啲支援!同學除咗考慮香港大學外,亦都可以考慮內地知名大學,作為另一種升...

圈短片 3天前

【圈短片】【首屆大灣區知識爭霸戰,香港區冠軍誕生】保良局董玉娣中學脫穎而出奪得冠軍 楊潤雄:基本知識已經有、多把握一些機會去大灣區走走 劉鳴煒:大灣區潛力無窮、未來10年肯定有大晉升空間​

//正如局長所言,唔單止要去到大灣區尋找機遇,更要用我哋嘅香港優勢,去影響大灣區嘅發展!了解大灣區,邁向大灣區,一齊努力吧!//

圈短片 3天前