近年好多人都會響應環保自備餐具出街,希望可以減少使用即棄餐具,為環保出一分力。有位台灣網紅早前就身體力行,實測自備餐具一星期,原來可以大大減少製造垃圾。


為期7日嘅挑戰,每日佢都會帶備水樽同食物盒出街,過程中佢發現咗自備餐具會有好多處同不便,例如因為準備所需餐具而遲咗出門口;走塑買野飲可以平啲;自攜保溫杯裝凍飲,杯野飲可以凍得耐啲;公司有水機裝水唔洗走黎走去買野飲;可以幫餐廳老闆慳返啲野食盒同包裝紙嘅成本;超市同便利店好多食物都有塑膠包裝;買西瓜唔想有保鮮紙就要買晒成個;有啲食物size大過餐盒就要買細份啲;自備水杯買手搖飲品唔可以買大杯裝;出街食飯食唔晒可以自行打包走等等。


7日實測過程有好多唔同發現同感受,而結果亦發現到上星期7日無自備餐具同今個星期自備餐具所製造出嚟嘅垃圾數量真係差好遠!網紅係最後仲話:「製造垃圾也讓人成為地球最危險的害蟲,神賦與我們有管理世界的能力,要不要一起好好去執行」


圖:台客劇場 TKstory


#環保圈 #網紅 #實測 #自備餐具 #減廢