「世界上有各式各樣的愛情,卻有著一模一樣的心碎。」失戀博物館門口寫住嘅金句,相信講出無數人嘅心聲。呢間位於深圳嘅失戀博物館,顧名思義喺為咗紀念「失戀」而設,入面所擺放嘅每一件展品,背後都訴說緊一段刻骨銘心嘅愛情故事,例如圖入面呢條白色緍妙裙,原本代表一段美好愛情新開始,但背後居然隱含咗一段家暴故事。

織到一半嘅頸巾、代表逝去承諾嘅戒指等等,都勾起參觀者無數心痛嘅回憶。除咗展品外,博物館天花、牆壁都寫滿失戀分手嘅金句:「有的異性做不了戀人,更不拾得給人」、「是誰說,喝醉了,心就不會痛了。」細心咀嚼當中嘅文字,可以體會到失戀嘅心痛、悲傷同無奈。

呢間博物館除咗為咗記念逝去愛情,同時亦希望成為失戀者療傷嘅地方,幫助失佢哋走出悲痛。世界上嘅你我他,分分鐘都經歷過失戀之痛,相信會都明白呢種心碎感受。老土啲講句,失戀嘅悲傷總會過去,小編祝大家都搵到最愛嘅另一半~


「深圳星空失戀博物館」

地址:深圳寶安區翻身路43326號譽洲商業城503(地鐵5號線翻身站B出口)

入場費:人民幣50/

營業時間:周一至周日 10:00-21:30

圖: 大眾點評