日本一向有好多古靈精怪,令人摸不著頭腦嘅設施。最近有位網民去日本旅行時,喺酒店廁所發現咗一個唔知有乜用途嘅設施,喺好奇心驅使下,就上網問人,求大家解答。

呢個位於廁所設施,同廁所好似,但就無咗廁板,而容器上面仲有個水龍頭,水龍頭隔離仲有個可以調整水温嘅開關。樓主喺貼文話,因為自己所訂嘅無障礙房間,所以估計喺一無障礙設施,希望大家解答呢個設施真正用途。睇到呢到,唔知大家又知唔知呢個喺乜設施呢?

要開估了,答案喺人工肛門廁所。有些病友因為某啲原因,無法正常用腔門排便,就會喺腹部開一個造口,作排便之用,而呢嗰就喺「人工肛門」。而呢嗰設施就喺人工肛門專用廁所,而旁邊水龍頭就喺比使用者喺排泄後,清洗造口嘅。另外,由於日本高齡化,好多老人家都需要呢類廁所,所以現時日本有好多地方都有設置人工肛門廁所。

小編都覺得呢個設計勁貼心,希望香港都會引入呢種廁所,令有需要人士都更方便如廁啦。

圖:FB@北海道旅遊情報 

#奇趣圈  #長知識了 #窩心設