DSE將於7月21嘅放榜,教育局為咗幫助應屆中六學生做好準備,特別製作了「放榜三寶」,即「e導航」、「升學及就業地圖」及「放榜指南針」,比各位中六嘅同學仔了解一下唔同出路嘅最新資訊。而以下小編將為大家講解一下呢三寶究竟有咩用,同埋點樣用:

       

「e導航」可以幫助大家搜尋本地不同程度的課程資料,包括學士學位、副學位及毅進文憑課程等。而同學可到下載「e 導航」app 或直接到「e 導航」網頁使用服務。「升學及就業地圖」就提供咗唔同出路嘅資訊同報讀院校嘅重要日程,同學可按此前往教育局網民查看。「放榜指南針」就列出咗各項同文憑試放榜相關嘅重要信息,例如升學、不同出路,以及各項支援服務等有用資訊。同學可按此前往教育局網民參考一下,為放榜日作好準備。

      

除咗「放榜三寶」外,教育局亦將「未雨綢繆迎放榜 — 多元出路最新資訊」家長講座嘅預錄影片同簡報,上載到教育局網頁比大家參考。講座內容包括放榜前後對應屆考生嘅支援、多元出路嘅最新資訊,以及專上課程學生的多元升學路徑經驗分享等,十分適合仍然未有方向嘅應屆考生。