美國一名女童 Hailey Ford 從小就十分關心流浪漢,而為了盡可能幫助更多的流浪漢,為佢哋提供三餐溫飽,年紀輕輕嘅佢竟然選擇自行種植蔬果分發比佢哋,並安排佢哋入往由自己親手設計同建造小木屋,實在令人佩服。


Hailey 會利用課餘時間學習種植,並在將家中的花園改造成小農場,努力種植各種蔬果。而每當 Hailey 喺收成後,佢就會洗乾淨所有蔬果,並將其分發比鎮上嘅流浪漢。鄰居知道佢嘅善舉後都想為她出一分力,有些人分出自定花園的一部分比她作種植之用,亦有人同她一齊落手種菜。


除了種植蔬果外,Hailey亦在小鎮居民嘅幫助下,陸續起咗11間小木屋比流浪漢居住。而從設計、買材料到建造,每一步 Hailey 都有參與在內,實在十分有心。後來當地有建造商知道Hailey嘅善舉後,便決定以半價賣建築材料比佢,而鄰居亦為她提供一些舊衣服,當作牆壁嘅夾層,令木屋更加溫暖。



咁有愛心嘅 Hailey 曾經表示自己想成為一名流浪漢小屋嘅管理員,雖然這句說話聽落去十分天真,但背後都有段故。 Hailey 表示自己無法忘記 5 歲嗰年比咗流浪漢一份三文治後,流浪漢熱淚盈眶的表情,所以即使自己嘅舉動微不足道,但佢仍會堅持落去,希望為世界帶來轉變。


圖片來源:Hailey's Harvest@Facebook