澳洲一名男子 5 個月前同妻子到北部探親度假,但佢喺游水嘅時候就整唔見咗自己隻結婚戒指。遺失戒指一事讓兩人心情大受影響,兩人努力尋找不果後亦只能帶著遺撼回家。不過正當佢哋以為無可能搵返隻戒指嘅時候,有人卻在潛水時在一條小魚上發現該隻戒指,並將戒指還比佢哋。


根據外媒報道,Nathan Reeves 同妻子喺舊年聖誕節到澳洲的 Norfolk Island 探親及度假。在兩人結婚兩周年前夕,兩人就去咗當地一個海灘遊玩。可是Nathan喺上岸後,卻發現自己手上價值 1,000 澳幣(約 HK$6000)的結婚戒指唔見咗,而妻子更因此而感到傷心。


一直到5個月後,Norfolk Island 的一名居民 Susan Prior,在浮潛時見到一隻戒指套於一條魚身上。由於擔心小魚會被戒指影響成長,所以Susan就用漁網將小魚撈起,取出其身上的戒指。而Susan取出戒指後,隨即透過社交媒體尋找戒指的主人,最終成功找到Nathan,並以郵寄方式將戒指物歸原主。


圖片來源:NORFOLK ISLAND’S REEF Blog