相信每位媽媽都試過湊仔湊到崩潰,尤其喺BB出世嘅頭3個月,各位媽媽仲適應緊媽媽身份的時候,每一件簡單嘅事都會變得非常困難。而挪威一位媽媽 Jade Nordahl 近日亦將自己湊仔時遇到的各種情況,以詼諧、幽默的方式畫出來,向大眾分享一下作為人母的辛酸。


Jade現時育有一個6歲嘅仔仔,一個2歲嘅囡囡,以及一隻狗狗。而要獨自照顧3個「小朋友」嘅佢每日就過著手忙腳亂嘅日子。例如:瞓覺時自己和老公都被BB推到一旁、前一晚瞓得不好但第二朝又要早起照顧BB、餵奶時被BB咬傷乳房等等。


雖然Jade表示,育兒初期的確很痛苦,自己每日都在掙扎求生存,但自己很享受跟小孩相處的時光,她說:「我對佢哋的愛與日俱增,望著佢哋第一個微笑、第一次主動擁抱我、第一次對我說『我愛你』,我都覺得好感動」。


而當第二個孩子出生後,Jade 亦少了新手媽媽嘅驚恐,只感到喜悅與感激。而看著兩個孩子相處得越來越好、親密,也會讓我很快樂。雖然唔知其他媽媽對 Jade 嘅呢一種想法有無同感,但可以肯定嘅係,母愛真係好偉大同無私,實在值得我哋尊敬。


圖片來源:ab.bel@Instagram