對比起普通人,自閉人士想要搵工、融入社會就更加困難。不過美國一名患有男自閉症嘅學生沒有因此而自暴自棄,佢反而決心手寫一封自薦信,並將其發布至求職網站 LinkedIn,希望藉著自己嘅誠意,得到一眾僱主嘅青睞以及一個工作機會。


20歲嘅 Ryan Lowry 今年即將從高中畢業,而為咗喺畢業後可以順利搵到工,佢近日就發佈咗一封公開信到LinkedIn,嘗試推銷自己。 Ryan 就在信中坦承自己有自閉症,並表示雖然自己嘅學習方式異於常人,但只要有人願意教他,他很快就可以上手,而自己在獲聘後亦會努力工作,絕對值得未來僱主給予一個機會。


Ryan 嘅手寫信隨後亦獲得唔少關注,而多間公司向佢提供咗一啲工作機會。最後夢想從事動畫行業嘅 Ryan 就選擇與一間名為「Exceptional Minds」嘅非牟利機構簽約3年,負責向自閉症患者傳授動畫知識,並正式踏入社會。


圖片來源:Ryan Lowry@Linkedin