近日一幅由美國藝術家Beeple所創作嘅數碼作品《每一天:最初的五千天》(Everydays: The First 5000 Days),喺佳士得一個拍賣會上以以69,346,250美元(約5.4億港元)的天價賣出。而呢一幅作品亦同時讓 Beeple 繼Jeff Koons和David Hockney之後,成為咗作品價格最高的在世藝術家。


藝術家 Beeple 自2007年起每天都創作一幅數碼畫,而令次以天價賣出嘅《每一天:最初的五千天》就係佢將自己5000日以嚟嘅創作併湊而成嘅。有關拍賣會以「不可替代代幣」(NFT)形式拍賣,亦即代表有關畫作係加密收藏品,並透過區塊鏈技術作鑑定同認證。


中標者將會收到《每一天:最初的五千天》影像以及一枚NFT。該NFT係獨一無二嘅,而佢就存放咗數位作品嘅元資料、原作者嘅簽章,以及所有權嘅歷史紀錄。咁亦代表著大家雖然可以隨意複製該數碼作品,但只有擁有NFT嘅先至會係真品。


圖片來源:佳士得