近來內地「共享文化」越嚟越流行,最近四川成都更有商家推出「共用貓咪」,各大商場出現多個「共用貓咪」嘅廣告牌,上面寫住「9.9元(約港幣11.8)帶貓咪回家陪你」。店家更表示,店內幾十隻貓咪已全數被租完,有需要租嘅話仲要排隊輪候。山東大學動物保護研究中心主任郭鵬認為,呢種共用貓咪嘅經營模式會為貓帶嚟消極同積極影響。 

推出「共用貓咪」嘅係一間售賣寵物、經營寵物用品嘅商店,店長介紹指,共用貓咪需要支付押金,根據貓咪種類不同,金額由1200蚊(約港幣1429)到上萬蚊不等。租客必須居住喺成都本地,屋企無其它寵物,並需要提供身份證征服本、屋企位址、屋企環境相,更加要喺該店購買貓糧同日用品。被問到出租嘅貓咪頻繁更換生活環境同主人,會唔會為貓咪帶嚟唔好嘅影響?店長回應:「共用的貓都是一直在服務每一個家庭的,牠們是比較習慣的,只要對貓好,其實貓沒有所謂的是否習慣頻繁更換生活環境的問題。」

山東大學動物保護研究中心主任郭鵬認為,貓咪喺一般家庭入面,唔會好似喺寵物店或救護中心咁一直被困喺籠入面,佢哋活動嘅空間、同人密切交流嘅機會增加,新嘅環境會增加佢哋對生活嘅興趣,特別係年輕啲嘅貓,咁對動物本身有好處。如果佢哋可以定期返回原本熟悉嘅環境當中,佢哋可能會因此產生一定嘅適應性,所以並不在意頻繁更換環境,就好似人出門旅行一樣,但呢啲係最樂觀嘅估計。如果貓對新環境嘅探索,包括同人建立起嘅關係被不斷干擾、打斷,會令貓產生挫敗感,變得更加倦怠、消極。所以郭鵬認為,共用貓咪嘅經營模式無法避免動物嘅驚嚇、疲勞,以及飼主有意無意對貓咪所產生嘅心理傷害。

圖:紅星新聞