距農曆新年唔夠一個禮,但今年新春大概未有往常熱鬧。而各行各業喺過去一年都受到疫情唔同程度嘅衝擊,有人甚至要流落街頭。社企「銀杏館」近日又再次出動,喺新年前親身落區,為一班有需要人士送上賀年食品同抗疫物資,希佢地亦可到節

「銀杏館」26Facebook專頁表示,基層喺過去一年係最受打擊一群三餐不繼,有人因無工開無法交租而要「瞓街」,無奈喺迫在眉睫之中作出最壞打算。農曆年前,幾位熱心義工不懼疫情,拎住大袋「愛心行動喜迎春」賀年物資包括角仔、笑口棗及口罩,油尖旺區內慰問弱勢社群,部份人喺疫情下都對露宿者退避三舍時,義工選擇靠得更近並送上祝福。

「銀杏館」指,過去一年,來申領「福飯」人數不斷增加,當中包括少露宿者,有較幸運後來到工開;啲搵到中途宿舍暫住,但仍唔少繼續流落街頭。有人問「不斷派飯、派物資,真的能幫到這群基層嗎?」,「銀杏館」表示,一份真摯關心與鼓勵,是讓活艱苦中人感受到,社會上有人真心著意關心他/她。又表示,「命運不能頃刻改變,但誰又可料未來命運不可改變?」 

不少網民睇到呢個貼文都表示感義工嘅付出,又有網民留言「去到山窮水盡,一碗飯,一份關心,幫到」,令人為之暖心。

圖︰FB@銀杏館