平時見到啲menu上得個菜名,有時連圖都無,真係好難知好唔好食。加拿大一間中餐廳就好貼地,由老闆親自試食每道餸,再寫埋真實評價,等客人可以睇咗評價先點餸,食得安心又開心。呢份特別menu更成為餐廳嘅賣點,老闆嘅誠實評價亦贏得客人青睞。

加拿大網民Kim Belair喺社交平台Twitter分享當地中餐廳「Aunt Dai」嘅menu,表示自己最愛呢間中餐廳,但佢指老闆非常誠實嘅評價先係呢間餐廳「最大賣點」!老闆嘅評價誠實到點?一齊睇下喇~

介紹廈門炒米是咁的:「這道菜吃起來有咖哩味,不過別期望會『非常』好吃,但是這個選擇很安全而且吃了會很開心」

紅燒豬肉粉條:「非常好吃下飯的料理,但只適合接受油膩菜色及不在乎體重的人,這也是我節制不吃的原因。」

孜然牛肉:「有一點辣但很好吃,我們之前會用竹籤串牛肉,但有幾個客人以為竹籤也是食物的一部分刮傷了嘴唇(他們一定看過介紹奇怪中華料理的節目),所以我們現在不用竹籤改用洋蔥拌炒(洋蔥是可以吃的),大力推薦!」

圖:Twitter@Kim Belair,YouTube@Cuisine AuntDai