好多人認為從事殯葬業係唔吉利,甚至好多都避而不談,但內地一名95後女生就選擇畢業後從事賣壽衣嘅工作,遭朋友疏離同家人反對都堅持工作,25歲嘅任賽男表示,喺工作中感受到意義,希望繼續向唔同人送暖。

據《封面新聞》報道,95年出生嘅任賽男17年大學畢業後,見到一間淘寶店招聘,試投簡歷。後來收到殯葬品店錄取通知時非常猶豫,但男友就支持並安慰「行行出狀元」。


受訪片段中任表示自己起初都有恐懼同唔適應,連壽衣都,更何況試會想着著壽衣會吉利。而媽媽亦反對從事殯葬業,表示:「你一個小姑娘,怎麼做這行,辭職吧。」


後來佢完全接受呢個行業,開始敢著壽衣做模特兒,平時都會兼職做壽衣設計,賣壽衣主播。任表示,「死亡也沒什麼好怕,我自己心裏打破了那個恐懼。人生在很多場合都會穿上一件自己的禮服,生老病死是人生必經的一個過程」。任指,自己做壽衣時,會當係做禮服咁。 

令佢最為難忘嘅客戶係,有一對年夫妻想買一件年輕款嘅壽俾29歲嘅女兒。由於癌症病情惡化,醫生指要提前準備一下。過咗幾日,佢收到兩老訊息,分享一張女兒喺醫院走廊著上壽衣嘅相,女兒一直在微笑,令佢好感動。

多人覺得殯葬暴利行業,但表示其實普通工作一樣,收入冇話特別高,都冇特別低。啱啱入職時,人工都係得3000表示,「只是想做點有意義的事,以後也會一直選擇做這個行業的


最後,任希望大眾唔好對呢個行業有偏見,表示「幫人們在生命最後體面告別,是一種慰藉,希望大家能理性看待,不要把我們當瘟神」。


(圖片由受訪片段中擷取) 

資料來源︰

http://www.thecover.cn/news/6552711

完整受訪片段可瀏覽︰

https://www.youtube.com/watch?v=eTfsCB9Ioe0