踏入12月尾,代表大棠嘅紅葉季進入高峰,根據漁護署最新紅葉指數1231日),大棠被評B級,代表葉子變紅,而且仲講明部分已經脫落,意味住呢幾日紅葉就進入倒數階段,大家想睇紅葉兼打卡,就要趁假期把握機會啦!

難度不高 適合初哥

由於疫情關係,大家去唔到等地紅葉,不過即使留香港,都一樣可以一睹紅葉美景,而香港最有名賞楓地點就係元朗大棠大棠楓香林位於大棠自然教育徑,長約500米,沿途種植了多棵楓香樹,楓香屬金縷梅科而楓樹科,每年約12月至1月會轉為黃色及紅色吸引不少人嚟呢度睇紅葉兼打卡

想去楓香林,大家可乘坐九巴K66前往,不過最近剛剛去完大棠嘅Blogger Irene表示,如果喺元朗市中心坐K66,由於遊人太多,可能未必上到車,佢建議大家坐港鐵朗屏站,喺B1出口K66號巴士往大棠,早啲上車,就比較容易有位,然後喺終點站前一個站大棠山路站即可。

後,沿大棠山路就可以到達燒烤場入口,入口旁有石級,沿石級上就會到達燒烤場,亦會見到前往楓香林嘅指示牌啦,由巴士站到楓香林,全程大約45分鐘,而且大棠山難度不高,即使行山初哥都一樣無問題如果大家真係想慳番啲腳骨力,Irene話可以喺元朗千色店坐小巴,咁就可以直接到燒烤場入口啦!

逆光拍攝 效果最好

雖然Irene喺非假日遊大棠,但都已經人山人海,相信周末周日更加「恐怖」,佢話如果齋影景嘅話就OK,但如果想影景兼影人就比較困難,可能會失望而回!另外,佢亦提醒大家,一定要揀陽光普照嘅日子前往,喺陽光照射下,逆光楓葉十分亮麗,用長鏡頭拍攝逆光嘅紅,效果就最好「如果無陽光照射,啲紅葉影出嚟瘀瘀黑黑,就好肉酸啦。」

另外,Irene亦建議大家可以早啲出發,一來人流較少,二來喺楓香林可以步行往屯門千島湖,只需1小時,去大欖桶水塘更只需15分鐘,咁就唔使走回頭路,可以去多個景點,更可以避開回程嘅人潮添!

圖片來源:Irene遊踪(http://yungsh6638.blogspot.com/2020/12/blog-post_22.html 


根據漁護署最新紅葉指數1231日),大棠被評B級,代表葉子變紅,而且仲講明部分已經脫落。

大棠楓香林位於大棠自然教育徑,長約500米,沿途種植了多棵楓香樹。


根據漁護署最新紅葉指數,呢幾日就係大棠最好嘅時候,想影靚相就要把握機會啦!


楓香屬金縷梅科而楓樹科,每年約12月至1月會轉為黃色及紅色,吸引唔不少人嚟呢度睇紅葉兼打卡。

雖然大棠人山人海,但如果齋影景嘅話其實問題都不大。


大家要揀陽光普照嘅日子前往,喺陽光照射下,逆光嘅楓葉十分亮麗。

用長鏡頭拍攝逆光嘅紅葉,效果就最好。