疫情殺到令好多人都措手不及,尤其是「畢業即失業」嘅學生,為咗幫助呢批學生,恒生—聖雅各福群會青年職學平台「I am...」就會喺本星期六及日(12 5 6 日),朝早九點半到下晝六點,舉辦「I am…虛擬升學及行業資訊博覽 2020」,為年輕人提供緊貼市場趨勢嘅升學及就業資訊。

屆時會有唔同界別人士分享同講解傳統及新興行業發展趨勢;另外大會亦設置咗各大專院校網上課程攤位,俾年輕人、家長及老師掌握最新升學及就業資訊,一同協助年輕人定立發展方向。

重點活動有行業資訊直播分享會、大專院校課程介紹及諮詢,又舉辦「網上職學達人」校園及職場資訊查詢,當中會邀請唔同界別嘅嘉賓對傳統及新興行業嘅睇法,又會邀請唔同學科嘅大專學生及從事唔同行業 35 歲以下在職人士組成嘅「網上職學達人」,喺線上即時進行一對一真人「你問我答」,解答參加者有關升學或就業問題。 

圖片來源︰聖雅各福群會提供


嘉賓分享嘅時間同日子,大家可記低感興趣嘅嘉賓呀!


125-6日兩日嘅活動流程。