第四屆「初創飛昇計」配對日就喺日前舉行,今年主題就係食品科技。日前有11家食品科技公司成功圍,產品涵蓋可持續農業、循環經濟、替代肉供應、質地改造食品、無膠包裝、具多重營養的綠色食

當中好多產品都別具意義,產品概念都因循綠色環境,保護我地嘅地球


Avant Meets為咗保護海洋生態,培值咗一啲魚肉產品,喺魚身上汲取細胞就可以製造到多功能嘅海洋蛋白,成個過程唔會傷害到魚,而且產品營養豐富。


蟲兄弟就犀利啦,佢地專門養殖消化有機廢物嘅黑水虻幼蟲,有FAD認證,哩啲幼蟲產生嘅昆蟲蛋白,可以用嚟餵農畜同魚類,既可以源頭減廢又唔會浪費到糧食。


Distinctive Action嘅膠袋係由水溶性物料所造,用水就可,簡為堆填區減輕壓力。

另外,中意食嘅朋就唔好錯過以下既產啦﹗


甲欣科技就喺微藻身上提取蛋白質,蛋白質嘅含量可以同乳製品媲美,適合素食者,對蛋白敏感嘅人都可以食用。佢地將蛋白質注入唔同食品到,令哩個研製更加大眾化同貼地。


街邊就有唔少小食店可食到雞蛋仔,依家可以買翻屋企想幾時食都得,仲可以買嚟做手信,比世界各地嘅朋友仔食到香港土地食物,依家主要喺HKTV Mall有售。


屋企有老友記就唔好錯過哩個產品啦﹗「吞嚥易」專門為有咀嚼吞嚥困難人士而設,食材冇偷工減料,仲軟淋淋,BB都食得架

中意種植同綠嘅朋友,就要望吓以下產品啦


青萌公司就研發左微波爐大細嘅室內家用智能水耕種機,水耕顧名思義就係用水就栽培到精緻嘅植物。部機可以根據環境調節溫度濕度。依家仲同院校合作,令水耕俾更多人熟知同享受種植帶嚟嘅樂趣。


Dewee設計嘅垂直種植系統,「宜室宜家」,令小小嘅空間彷如置身於大自然咁

多元化到令人目不暇給,以下一個係為我地嘅生活減少水危機,一個就為水產養殖業帶嚟革新。 


納米氣泡研發嘅水機可消除蔬果85%農物,而係由水溶發泡膠製成,夠哂環保。


思路迅研究嘅「現化養殖平台(MSH)」可以減少養蠔工人人手操作同風險,令行業可持續發展。

圖片來源︰香港工業總會