雖然香港石屎森林一樣可感受大自然之美Andrew工作就係為我留下香港最自然一面Andrew係龍虎山環境教育中心助理項目主任,負責拍攝龍虎山一帶生態。

Andrew與大自然結緣,源於多年前一次印尼之旅:「我其實本身有潛水有一次跟海洋公園保育基金去印尼做一個保育當地熱帶魚嘅計劃之後發現當地生態好靚,而當地人生活樸素由細到大都有一個保護大自然意識其後我喜歡跟大自然相處咗睇周邊環境。」Andrew仲表示,佢讀大學時已有拍片經驗,後來看到Netflix一套紀錄片覺得佢哋拍得好靚,就想到不如自己試試拍一些大自然影片,而剛那時龍虎山環境教育中心招聘實習生,佢嘗試報名

Andrew最難忘係第一次去夜行時候碧山徑行到香港大學一邊見到一條金腳帶:「金腳帶一條罕見毒蛇,而我們發現位置其實我做學生時經常經過位置,我發現原來一些我經常去地方再行多二十或三十級樓梯原來已經有有趣生物。」

要拍攝動物生態,並不是一件易事,Andrew亦要慢慢累積經驗:「一開始拍攝時候見到生物會衝過去拍攝反而會影響那生物對環境反應,甚至會嚇走佢哋,慢慢發現其實只要企喺度拍攝或定下來等該動物適應你在環境之中然後佢就會做回平時做事情,這時再拍攝才是較佳方法。」

佢亦建議香港人,郊遊時也可放慢腳步:「香港人生活節奏比較快我覺得大家行山時可以嘗試放慢節奏,除咗睇風景之外可以多啲欣賞身邊植物,甚至欄杆路邊事物會發現有很多動物棲息於此另外很多香港人習慣行山會一路行到觀景台或休息但會錯過了沿途風景所以大家放慢節奏地行就會是最好觀賞方法。」

大家下次行山郊遊時,也不妨放慢腳步,感受香港之美吧。