跑步,係一項考驗耐力嘅運動,喺疫情之下,考驗更加多,但係再多障礙都阻止唔到屈旨Crystal嘅決心。疫情期間,佢為咗到波蘭參加世界半馬拉松錦標賽,由香港飛去荷蘭轉機,點知被荷蘭拒絕入境,只好臨時重買機票,飛去倫敦再轉機去波蘭首都華沙,再轉內陸機去大會指定機場,結果飛咗十幾二十個鐘!雖然波折重重,但佢仍然跑出個人半馬最佳時間,展現出不屈不撓嘅精神。

曾代表香港出席雅加達亞運嘅長跑運動員屈旨盈表示,需要戴口罩做運動那段時間,佢都專為訓練用口罩呼吸情況會比普通口罩好一啲,但都唔可以進行高強度訓練,只係做一啲比較低強度,例如慢跑為主訓練,以保持自己的體能狀態,咁樣無疑影響進度,不過佢話:「咁樣可以我多時間再練好一啲,同埋改善自己弱點所以極去諗,都係事。」

其實由佢選擇做全職運動員,挑戰奧運一刻,就要面對一個又一個難關。Crystal表示:「成為全職運動員,其實因為20183東京馬拉松,嗰場比賽之前我和教練計劃只係希望跑得比第一次快,同埋想試試三小時內完成一場馬拉松,點知去到一跑一路跑一路跑都比預期快,最後跑出2小時47分的時間以女子嚟講係比較快時間當時我就諗,我又要返工又要讀書,又要抽時間練跑都跑到個時間如果我放多時間去練習唔會跑得快因為2016年里約熱內盧奧運馬拉松標準2小時45就諗,相差兩三分鐘可能放多時間可以啦,跟家人教練商量,就決定辭去教書工作,放多些時間去練跑。」

可惜人算不如天算,佢辭職之後,東京奧運標準出嘅標準,比上一屆奧運高得多女子馬拉松2小時29,屈旨盈都坦言,以佢嘅能力嚟講實在差太遠,不過佢依然積極面對:「既然我作出這個決定我覺得我一定要遵守這個承諾繼續努力完成才可以放棄因為我一直不努力我永遠都知道我距離奧運多遠起碼我努力我知道差多遠我會心息。」