喺《戀愛可以持續到天長地久》中,小石川醫生講過:「醫院就係有許多病人嘅地方,醫生看病,護士看人。」喺醫院接受治療嘅病人,不但要醫好病,亦要醫好心!喺葵涌醫院任職二級行政助理胡詠思(Candy),開朗樂天,親手繪畫貓故事幫助智障人士理解生與死,為帶來醫院管理局2020年度「傑出青年獎」嘅殊榮,醫院管理局嘅FB專頁就介紹咗佢嘅故事

現職精神科智力障礙組外展服務Candy,加入醫院將近20年,因為工作而接觸多患有精神病或智障嘅病人。「精神病病人易於被標籤,但佢哋只係患病,就好似傷風感冒」為咗幫助佢哋,Candy亦唔介意多做一啲工作:「因為現時坊間太多為院舍而設的書本,院舍護士進行一個生死教育活動,需要一些插圖去為佢哋講故事,我就幫忙畫插圖。」

故事嘅主角係一隻智障小貓,居於院舍嘅因為父母好耐都未有探望而唔開心。後來得知爸爸去世,內心非常難過卻以發脾氣嘅方式表達,最後憑藉爸爸生前戴嘅煲呔,並放飛寫上心聲嘅汽球,逐漸撫平內心傷痛。

Candy筆下嘅小貓叫甚麼名字?笑說:「沒有名字,只知道天生智障。」智障貓之所以沒有名字,或許係因為比喻不只一位智障人士,亦可以係每位智障病人,同時也可以係任何一個人,因為當面對生死或人生嘅難關,我們難免會感到不知所措。

「由細到大,我都好開心,就算有(不愉快的事情),我通常都是找人傾訴,就會過去的。」開朗嘅Candy表示。「其實令人傷心嘅事情,只要你勇敢跨過去,就雨過天晴了。」

樂天嘅Candy笑指自己亦有感到開心嘅時候,幸好喺工作中遇到好同事、好團隊,令20年嘅工作生活充滿歡樂。事實上,Candy亦係同事眼中嘅好夥伴,她為讓同事工作更順暢,自創辦公室用嘅「武林祕笈」,將自己嘅經驗及「功力」,全數贈予他人。

近期新冠疫情肆虐,Candy亦為對抗病毒出一分力:「我早前曾到亞博(社區治療設施)幫忙,工作雖然對我來說有少辛苦,但是大家可以合力完成工作,都會覺得好開心,也認識了一班很好同事。」

圖片來源:醫院管理局

早前護士喺院舍進行生死教育,需要插圖幫助解說,所以Candy就繪畫咗貓故事。

故事中嘅智障小貓,憑藉爸爸生前戴住嘅煲呔,並放飛寫上心聲嘅汽球,逐漸撫平內心傷痛。


Candy早前曾到亞博幫忙,並認識咗一班很好嘅同事。