喺屯馬線車公廟站一帶,車公廟之外,仲有無其他值得一遊嘅地方?有嘅!就係剛剛啟用嘅車公廟體育館!

香港劍擊代表隊成員港大園境建築學畢業連翊希Coco),同圈傳媒記者一齊嚟到車公廟體育館參觀,佢就讚不絕口:「我第一眼感覺係佢好新穎時尚,建築物用咗好多水泥同埋材,覺得自己去日本。」

原來車公廟體育館同赤柱市政大廈屏山天水圍公共圖書館,都係出自建築署總建築師溫灼均手筆,呢幾座建築都咗唔少清水混凝土元素,同四周嘅山坡結合,有多開放通道樓梯設計打破香港一般體育館全室內布局長廊連接各功能空間,將自然景觀引入。中央玻璃庭園營造中心焦點,凝聚區內居民,成為區內綠洲。

Coco亦表示:「我覺得個體育館有好多綠色元素讓市民做運動之外,亦休憩轉個圈都會心曠神怡!」

圖:LOOOP.HK


車公廟體育館係車公廟站一帶最新地標。


建築用咗好多清水混凝土元素,同四周嘅山坡結合。

開放式通道及樓梯,層層遞進,到達唔同庭園及平台。


連翊希對呢個體育館印象最深刻嘅就係健身室,因為健身室嘅跑步機全部面向落地玻璃,可以望住室外景觀跑步,又吸收到足夠的陽光!

連翊希第一次嚟車公廟體育館,覺得自己好似去咗日本!


車公廟體育館位置圖