好多人都鍾意大自然同埋動物,咁大家有無諗過做動物護理員呢?海洋公園今日就邀請奧運港隊泳手、「蛙后」江忞懿Yvette)做「一日護理員」,同斑海豹護理Anthony一齊照顧海豹

工作唔簡單

原來海豹護理員工作一啲都唔簡單,不但要照顧餵海豹,仲要幫佢做運動Body Check同埋刷

既然做得護理員,Yvette梗係要親身為海豹,斑海豹一般34隻牙,不過形狀就同人類唔同,呈三角錐形,因為海豹食魚都係成條吞食,所以最緊要夠尖!

跟住Yvette仲會幫海豹Body Check,包括量度體溫及磅重,海豹體溫人類差多,都3637,而體重平均90公斤,長1.5

跟住Yvette又幫海豹做運動,透過拋接魚方式,可以令牠們多啲運動,消耗能量。除拋魚之外,會帶引佢哋轉圈,因為海豹喺野外水中360轉,咁就可以到四周環境,確保安全。

海豹海獅點樣分?

最後Yvette仲幫觀眾問咗好多問題,等大家對海豹有多啲了解:

問:海豹喺水上定岸上瞓覺?

:海豹係喺在岸上覺,因為佢哋喺水中係唔可以呼吸,水中只可以閉氣大約1530分鐘左右。

問:海豹壽命最長可以有幾多歲?

:海豹壽命最長35

問:點樣分海豹同海獅?

主要睇三樣嘢,第一,海豹前肢較短,所以用肚腩行路,海獅可以用雙手支撐行路;第二,海豹沒有外耳殼,只有耳窿,海獅就有耳殼第三,海豹游水嘅方式好似魚,海獅游水方式就好似飛緊的雀仔

做咗「一日護理員」之後,Yvette表示做動物護理員好開心,亦好有挑戰性,雖然每日都見到咁得意的動物,但整個training過程都要一絲不苟,要確保健康,才可以令動物快樂地成表。」佢仲呼籲大家減少海洋垃圾,例如不再用飲管,咁就可以幫到海豹同其他海洋生物啦

大家想睇Yvette做護理員嘅情況,可以到海洋公園FB專頁重溫架。

圖:FB@香港海洋公園


「蛙后」江忞懿做「一日護理員」,仲會幫海豹刷牙添!


呢班海豹見到江忞懿嚟照顧佢哋,好似好開心咁喎!


Yvette仲會幫海豹做Body Check,包括磅重。


大家估吓佢做乜,原來手打圈,海豹就會跟住佢哋轉圈。


Yvette話做動物護理員好開心,亦好有挑戰性。