今日就係7.1回歸嘅大日子,香港呢廿多年嘅發展,有目共睹。想好好慶祝呢一日,大可以去同回歸紀念有關嘅景點,原來全港各區,都有唔少呢類景點,今日一於帶大家去睇睇。

香港回歸祖國紀念碑

講到最出名嘅回歸景點,就梗係香港回歸祖國紀念碑,紀念碑位於灣仔會展中心新翼人工島西北面,高20米、1.6米,由基座、柱身柱頂3個部份組成。基座和柱身是用花崗岩建,而柱頂則以銅鑄成。紀念碑柱身由206個石環組成,代表由1842年至2047年的年份。碑頂設置了4,000瓦特的強力射燈,於晚間發射光柱到空中,象徵香港能夠繼續繁榮。

香港回歸紀念塔

假如大家去過大埔海濱公園,應該會對一座螺旋形嘅塔印象深刻,呢座就係香港回歸紀念塔,1997年與公園同步開放。該塔高32.4米,塔下有碑記說明興建意義,原來英國接管新界之時,從紀念塔的位置首次登陸,所以在香港回歸中國之際,在該地點建塔以示紀念。

回歸紀念柱

回歸紀念柱位於新界元朗區八鄉上村公園裏面,由八鄉鄉事委員會喺1997年自資興建,柱上面得到當時在任新華社香港分社社長周南嘅題字,上面寫有「擎天一柱回歸紀念」嘅金漆字。

回歸紀念園

位於新界上水,於2009年揭幕,以紀念199771日香港回歸當天,解放軍駐香港部隊途經馬會道進駐香港時刻。紀念園內仲有一塊刻「威武文明之師」牌匾、解放軍軍人雕塑銅像以及新界各區慶祝香港回歸活動資料及照片。


香港回歸祖國紀念碑


香港回歸紀念塔


回歸紀念柱


回歸紀念園